Росія дзеркально висилає європейських дипломатів

оновлено

Москва висилає дипломатів низки країн у відповідь на видворення співробітників російських диппредставництв через справу Скрипаля.

Так, дипломати з України, Албанії,  Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Румунії, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції повинні покинути Росію до 7 квітня, заявило МЗС РФ.

Заходи торкнуться близько 150 дипломатів.

Крім цього, в МЗС заявили, що залишають за собою право на “відповідні заходи” щодо Бельгії, Угорщини, Грузії та Чорногорії. Ці країни також вислали російських дипломатів в знак солідарності з Великою Британією.

Раніше російська влада вже оголосили про висилку 60 американських дипломатів і закриття генерального консульства США в Санкт-Петербурзі.

Також МЗС РФ зажадав від Лондона зрівняти сумарну кількість дипломатів та адміністративних працівників у дипмісіях в Росії з кількістю росіян, які працюють у диппредставництвах в Британії. На це Лондону відводиться місяць.

Читайте також:
Ще дві країни Європи вдалися до дипломатичних заходів проти РФ

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий контактував.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

Глава британського зовнішньополітичного відомства Борис Джонсон заявив, що Лондон дасть рішучу відповідь, якщо виявиться, що Москва причетна до отруєння.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.
Речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Як відомо, раніше працівник ГУР Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів РФ. Десятки країн світу, зокрема Українаприєдналися до цієї акції.

За підрахунками “Новинарні“, до міжнародної акції з видворення росіян станом на вечір 28 березня долучилися 28 країн: Велика Британія, США (також закрили консульство РФ у Сіетлі), Канада, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Данія, Норвегія, Швеція, Польща, Румунія, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Ірландія, Україна, Молдова, Албанія, Австралія, Македонія, Чорногорія і Грузія.

Крім того, Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта, Португалія і Словенія викликали своїх послів в РФ для консультацій.

Серед країн ЄС жодним чином не приєдналися до дипломатичних заходів проти Росії три країни – Австрія, Кіпр та Греція.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: його дочка вже не в критичному стані

В МЗС розповіли, ким є 13 дипломатів, яких видворяють до Росії

Ісландія не висилає дипломатів РФ, але відмовляється від контактів з Москвою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна