Дипвійна з Росією: дипломатів РФ видворяють уже 27 країн

 

Станом на вечір середи, 28 березня, чотири країни Євросоюзу не долучилися до дипломатичних кроків у відповідь на застосування російської хімічної зброї у Великій Британії.

Австрія, Кіпр, Греція та Словенія не заявили ані про видворення російських дипломатів, ані про відкликання своїх послів із Росії для консультацій.

При цьому Австрія та Словенія заявляли, що не видворятимуть дипломатів РФ.

У середу Чорногорія – член НАТО – стала 27-ю країною, які висилають російських дипломатів у зв’язку з отруєнням у Солсбері екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Крім того, серед членів ЄС Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта і Португалія викликали своїх послів в РФ для консультацій.

Крім країн-карликів, у Європі лише Сербія та Боснія і Герцеговина не долучилися до видворення дипломатів РФ.

За підрахунками “Новинарні“, до міжнародної акції з видворення росіян станом на вечір 28 березня долучилися 27 країн: Велика Британія, США (також закрили консульство РФ у Сіетлі), Канада, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Данія, Норвегія, Швеція, Польща, Румунія, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Ірландія, Україна, Молдова, Албанія, Австралія, Македонія й Чорногорія.

Читайте також:
В МЗС розповіли, ким є 13 дипломатів, яких видворяють до Росії

Ісландія не висилає дипломатів РФ, але відмовляється від контактів з Москвою

ЄС підтримав Британію в скандалі навколо застосування Росією хімзброї в Солсбері

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і відтоді залишаються у важкому стані. У лікарню потрапив також британський поліцейський Нік Бейлі, котрий перебував поруч з місцем події.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи зі знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії. Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

У відповідь МЗС Росії оголосило персонами нон ґрата 23 британських дипломатів, відкликало дозвіл на діяльність у Санкт-Петербурзі генерального консульства Сполученого Королівства, крім того, припиняється діяльність у Росії Британської ради (неміністерський департамент уряду, що займається поширенням британської культури за межами Великої Британії).

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки була використана одна з найбільш токсичних речовин у світі.

За даними розслідування, речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Як відомо, раніше Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.
У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

British Council припинив діяльність в Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна