Російських дипломатів висилають уже 24 країни. Вагаються 9 членів ЄС

 

У вівторок, 27 березня, про видворення російських дипломатів у відповідь на отруєння в Британії екс-шпигуна Скрипаля повідомили ще три країни, а також Організація Північноатлантичного договору.

Міністерство закордонних справ Молдови повідомило, що оголошує персонами нон ґрата і висилає трьох дипломатів посольства Росії.

Згідно з рішенням Кишинева, дипломати мають покинути Молдову протягом семи днів.

В МЗС РМ зазначили, що таким чином Кишинів висловлює солідарність з іншими державами, які також вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння в британському Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки Юлії.

Ірландія оголосила про намір вислати одного російського дипломата.

“Напад у Солсбері був нападом не лише на Велику Британію, а й ударом по міжнародній базованій на правилах системі, від якої залежить наша безпека і добробут”, – йдеться в заяві МЗС Ірландії.

Також увечері Бельгія прийняла рішення вислати одного російського дипломата, повідомляє Lalibre.be з посиланням на заяву прем’єр-міністра Шарля Мішеля.
Посол РФ в Бельгії буде поінформований про це рішення протягом 48 годин.
Російський дипломат, якого висилають із Бельгії, матиме 14 днів, щоб покинути територію.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що Альянс висилає сімох представників російської місії.

Крім того, за його словами, НАТО вирішило відмовити в наданні акредитації ще трьом російським представникам і зменшити чисельність російської місії в НАТО із 30 до 20 осіб.

Столтенберг назвав напад у Британії із застосуванням хімічної зброї “зухвалим порушенням міжнародних норм”.

“Це є чітким сигналом для Росії, що за її неприйнятну і небезпечну модель поведінки є ціна і наслідки”, – заявив генеральний секретар 27 березня.

Увечері в понеділок про висилку одного російського диппрацівника оголосила також влада Швеції.

Загалом, у Євросоюзі ще 9 країн не приєдналися до інших держав-членів у рішенні солідарно виступити проти атака з боку РФ вислати російських дипломатів на знак солідарності з Великою Британією.

За даними EUobserver, це Австрія, Бельгія, Болгарія, Кіпр, Греція, Люксембург, Мальта, Португалія, Словаччина та Словенія. Однак, деякі держави, стверджує видання, приєднаються до більшості країн ЄС у найближчі дні.

За підрахунками “Новинарні“, рішення вислати російських дипломатів ухвалили вже 24 країни, серед яких Україна. Зокрема, Сполучені Штати висилають 60 росіян та закривають консульство РФ у Сіетлі.

До акції з видворення росіян станом на вечір 27 березня долучилися: Велика Британія, США, Канада, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Данія, Норвегія, Швеція, Польща, Румунія, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Ірландія, Україна, Молдова, Албанія.

Читайте також:
В МЗС розповіли, ким є 13 дипломатів, яких видворяють до Росії

Ісландія не висилає дипломатів РФ, але відмовляється від контактів з Москвою

ЄС підтримав Британію в скандалі навколо застосування Росією хімзброї в Солсбері

British Council припинив діяльність в Росії

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і відтоді залишаються у важкому стані. У лікарню потрапив також британський поліцейський Нік Бейлі, котрий перебував поруч з місцем події.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи зі знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії. Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

14 березня Лондон оголосив про скликання з приводу інциденту зі Скрипалем Радбезу ООН та видворення з країни 23 російських дипломатів.

У відповідь МЗС Росії оголосило персонами нон ґрата 23 британських дипломатів, відкликало дозвіл на діяльність у Санкт-Петербурзі генерального консульства Сполученого Королівства, крім того, припиняється діяльність у Росії Британської ради (неміністерський департамент уряду, що займається поширенням британської культури за межами Великої Британії).

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки була використана одна з найбільш токсичних речовин у світі.

За даними розслідування, речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Як відомо, раніше Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.
У 2012 році невдовзі після прибуття до Великої Британії померла Скрипалева дружина, а минулого року під час відвідування Росії за загадкових обставин помер і його 44-річний син.

Читайте також:
Отруєння Скрипаля: Британія викликала російського посла

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна