Не Петров: стало відоме справжнє ім’я другого підозрюваного у справі Скрипалів

 

Звинуваченим в отруєнні родини Скрипалів у Великій Британії “Олександром Петровим” виявився військовий лікар, полковник Головного розвідувального управління Росії Олександр Євгенович Мішкін.
Про це йдеться в розслідуванні, яке провела мережа Bellingcat.

Олександр Мішкін народився 13 липня 1979 року в селищі Лойга у Архангельській області Росії. Закінчив одну з елітних військово-медичних академій і служив у ВМС РФ. Під час навчання був завербований  ГРУ.
В 2010 році він переїхав у Москву, де й отримав паспорт на ім’я Олександра Петрова.

Упродовж 2011-218 років Мішкін часто подорожував під іменем Петрова, йдеться в розслідуванні.
Мережа розслідувачів Bellingcat зокрема виявила, що він декілька разів їздив до України та в Придністров’я (непідконтрольна територія Молдови). У грудні 2013 року Мішкін-Петров відвідав Київ.

Паспорт Олександра Мішкіна. ФОТО: www.bellingcat.com

Розслідувачі пошукової мережі зазначають, що їм не відомо, яке звання у Мішкіна зараз. Журналісти припускають, що під час операції із отруєння Скрипалів він був полковником або підполковником.

Як інформувала “Новинарня“, 5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння Скрипалів у Солсбері. Це – Олександр Петров та Руслан Боширов. Британські слідчі зазначили, що їхні справжні імена можуть бути іншими.
Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

Попри заперечення МЗС РФ, президент Володимир Путін невдовзі заявив, що Петров і Боширов знайдені.
Після цього вони дали інтерв’ю пропагандистському каналу RT, заявивши, нібито їздили у Солсбері лише як туристи.

Боширов і Петров під час інтерв’ю на RT

Надалі журналісти визначили, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе “Русланом Бошировим”, насправді звати Анатолій Чепіга, він полковник ГРУ, нагороджений званням “Героя РФ”.

4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини 66-річного колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля, який перекинувся на бік Британії, та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, як і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.

За висновком слідства, “Петров” і “Боширов” приїздили до Англії з флаконом сильнодіючої отрути “Новічок”, щоб отруїти Скрипаля.

30 червня в розташованому поруч містечку Еймсбері виявили непритомних Дону Стерджесс і Чарльза Роулі. Встановлено, що пара теж отруїлася “Новічком” зі знайденого флакона, який викинули “Петров” і “Боширов”. Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.

Застосування Росією хімічної зброї не території країни ЄС спричинила дипломатичний скандал і нові санкції Заходу проти РФ.

Читайте також:
Британські спецслужби встановили третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів,
– ЗМІ

ГРУшник “Боширов”-Чепіга вивозив Януковича з України, – розслідувач

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна