Скотленд-Ярд назвав росіян, які здійснили хімічну атаку в Солсбері

оновлено

У Британії назвали імена двох росіян, яких офіційне слідство вважає головними підозрюваними у справі про отруєння колишнього російського подвійного шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії нервово-паралітичною речовиною “Новічок” у Солсбері.
Про це з брифінгу британської поліції повідомило BBC.

Як заявили правоохоронці зі Скотленд-Ярду й Королівської кримінальної прокуратури, “існує достатньо доказів”, щоб громадяни Росії Олександр Петров і Руслан Боширов були обвинувачені в хімічній атаці в Солсбері в березні 2018 року.

Слідство вважає, що чоловіки віком “близько 40 років” прилетіли з Москви в Лондон за два дні до отруєння Скрипалів та використовували псевдоніми.
У готельному номері, де обидва підозрювані зупинялися до інциденту, знайшли сліди “Новічка”.

Обох заочно звинувачують у змові з метою вбивства Скрипаля.

ОНОВЛЕНО. Британська поліція оприлюднила фото з камер відеоспостереження із двома росіянами, яких вважають виконавцями отруєння Сергія та Юлії Скрипаль.

Як повідомляє Sky News, дані камер спостереження дозволили відстежити маршрут пересування Олександра Петрова й Руслана Боширова 2-4 березня.

Петрова та Боширова зафіксували в аеропорту “Гетвік” о 16:22 у п’ятницю, 2 березня.

 

Пізніше підозрюваних можна побачити на залізничній станції Солсбері, вони сідають на поїзд до Лондона о 16:11 в суботу, 3 березня.

 

Надалі двох чоловіків зафіксували на залізничному вокзалі Солсбері об 11:48 у неділю, 4 березня.
Через десять хвилин – о 11:58 – їх бачать на Вілтон-Роуд в Солсбері, за кілька хвилин до замаху.

 

Потім чоловіків бачать о 13:05 на Фішертон-стріт у центрі Солсбері, вони прямують до залізничної станції.
Через три хвилини підозрюваних знову фіксують на Фішертон-стріт.

 

О 13:50 Боширов і Петров потраплять на камери спостереження на залізничній станції Солсбері – вони повертаються поїздом назад до Лондона.

Пізніше підозрювані проходять паспортний контроль на відліт у лондонському аеропорту “Хітроу” о 19:28 у неділю, 4 березня.

Поліція на рифінгу гаакож показала флакон для парфумів, який був використаний як контейнер для перевезення нервово-паралітичної речовини “Новічок”.

Невеличкий флакон з аплікатором трохи більше 5 сантиметрів у довжину використали для розпилення “Новічка” на дверну ручку вхідних дверей будинку Сергія Скрипаля у Солсбері.

 

Слідчі також знайшли коробку, в якій був флакон. На флаконі і на коробці є напис відомої фірми “Nina Ricci”, але в компанії заявили, що це підробка.

 

Поліція заявила, що “Новічок” був у пляшці, яка була адаптована, щоб бути “ідеальним прикриттям для контрабанди зброї в країну і ідеальним методом доставки для нападу на будинок Скрипаля”.

Очевидно, пізніше виконавці отруєння просто викинули флакон. За кілька місяців його знайшов британець Чарльз Роулі у місті Еймсбері, за 10 кілометрів від Солсбері. Роулі подарував флакон своїй подрузі Ден Стерджесс. Вона, думаючи, що це парфуми, побризкала рідиною на зап’ястя.

Стерджесс отримала дозу “Новічка” в десять разів більшу, ніж Скрипалі та Роулі. Вона померла у лікарні 8 липня. Експерти знайшли пляшку з-під парфумів у будинку Роулі.

Олександр Петров та Руслан Боширов є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ.
Про це заявила прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей під час виступу у парламенті, повідомляє Sky News.

“На підставі даних розвідки уряд дійшов висновку, що дві особи, імена яких назвали поліція та прокуратура, є офіцерами російської військової розвідки, також відомої як ГРУ. ГРУ – це високодисциплінована організація з добре налагодженим ланцюгом командування. Отже, це не було випадковою операцією. Вона майже напевно була схвалена поза межами ГРУ на вищому рівні російської держави”, – сказала Мей.

Прем’єр також заявила, що після отруєння Росія розпочала кампанію з дезінформації.

“Вони навіть заявили, що це я винайшла “Новічок”. Спроби Росії приховати правду лише підкріплюють їхню вину. Тільки Росія мала технічні можливості, операційний досвід і мотив для проведення нападу”, – сказала Мей.

На арешт Боширова й Петрова видано ордер, але Лондон не проситиме РФ видати підозрюваних, оскільки російське законодавство цього не передбачає, уточнила на брифінгу прокурор Сью Хеммін.

Читайте також:
США впровадили щодо Росії перший пакет санкцій за отруєння Скрипаля.
Далі – більше

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини 66-річного колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, як і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.

Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Як відомо, раніше працівник ГУР Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію. 5 квітня про це написало видання The Times з посиланням на дані британської розвідки,

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів РФ. Десятки країн світу, зокрема Українаприєдналися до цієї акції.
29 березня Кремль оголосив, що вживає “дзеркальних” заходів, висилаючи рівну кількість американських дипломатів і закриваючи консульство США в Санкт-Петербурзі.

10 квітня Юлія Скрипаль виписалася з лікарні. 18 травня зі шпиталю вийшов її батько.

30 червня в розташованому поруч містечку Еймсбері виявили непритомних Дону Стерджесс і Чарльза Роулі. Встановлено, що пара теж отруїлася “Новічком”. Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.