Показані RT “туристи” Петров і Боширов є співробітниками спецслужби, – ОСІНТ-розслідування

 

Підозрювані в отруєнні Скрипалів росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов справді є співробітниками спецслужб РФ.
До такого висновку дійшли автори спільного розслідування Bellingcat і The Insider на підставі паспортних даних, які вони знайшли.

“Оригінали російських офіційних документів, які є в розпорядженні Bellingcat і The Insider, переконливо доводять, що ці двоє були зареєстровані в центральній базі даних громадян Росії під іменами «Олександр Євгенович Петров» і «Руслан Тимурович Боширов» та отримали внутрішні паспорти на ці імена в 2009 році”, – пишуть розслідувачі.

Проте будь-які записи про цих осіб до 2009 року відсутні.

“Це свідчить про те, що ці імена – напевно прикриття для співробітників однієї з російських спецслужб. Що вкрай важливо, в записі про паспорт принаймні одного з них є різні помітки про секретність. Такі помітки, відповідно до принаймні двох джерел, з якими проконсультувалася команда Bellingcat, характерні для співробітників спецслужб або вищих державних чиновників”, – пояснюють розслідувачі.

Bellingcat і The Insider вивчили записи з російської централізованої бази даних паспортів та реєстрації громадян та виявили записи про паспорти, що належать підозрюваним.

“Людина, що використовує ім’я «Олександр Петров», дійсно має паспорт на ім’я Олександра Петрова, який народився 13 липня 1979 року в Котласі – невеликому місті на півночі Росії. Дата народження збігається з датою народження Олександра Петрова, який летів рейсом «Аерофлоту» SU2588 2 березня 2018 року [до Лондона], як випливає зі списку пасажирів, вивченого Bellingcat” – йдеться в статті.

Фото в паспорті цієї особи відповідає фотографіям, що опубліковані британською владою, і обличчю людини, який назвався Олександром Петровим в інтерв’ю RT.

Журналісти також зазначають, що запис про паспорт Петрова відрізняється особливостями, які не зустрічаються в жодному іншому записі про паспорти, вивчених Bellingcat і The Insider в ході цього й попередніх розслідувань.
Зокрема, у записі про Петрова відсутня історія адрес реєстрації або раніше виданих документів, що засвідчують особу, до 2009 року.

Зазвичай запис про паспорт містить історію виданих раніше документів, термін дії яких закінчився, закордонних паспортів, виданих цій особі (як минулих, так і діючих), а також історію адрес реєстрації.

“Перший і єдиний – російський документ, що посвідчує особу, зазначений у запису на Петрова, – російський внутрішній паспорт (в обов’язковому порядку видаються громадянам Росії з 14 років), виданий 26 листопада 2009 року і дійсний досі”, – з’ясували розслідувачі.

У записі про паспорт є поле “підстава видачі документа”, в якому зазвичай вказаний попередній документ (з терміном дії), на зміну якому видано поточний документ. У випадку Петрова підстава для видачі нового паспорта зазначена тільки “у зв’язку з непридатністю”. Ця відмітка зазвичай виставляється, якщо попередній паспорт виявився пошкоджений або містить неправильні дані.

У записці від руки, прикладеній до запису Петрова, згадується попередній внутрішній паспорт, виданий у Санкт-Петербурзі в 1999 році. Проте журналісти зазначають, що дані про паспорт за вказаним номером у базі даних відсутні.

Крім того, запис про паспорт Петрова має печатку із зазначенням “Відомостей не давати”.

“Такі печатки не зустрічаються в записах про паспорти цивільних осіб. Джерело в російській поліції, що регулярно працює з централізованою базою даних, підтвердило Bellingcat і The Insider, що ніколи не бачило таку печатку на якій-небудь паспортній формі за свою кар’єру. Джерело припустило, що ця оцінка застосовується до глибоко законспірованих співробітників спецслужб”, – йдеться в розслідуванні.

Гіпотезу про те, що особа Петрова є підставною, підтверджує інша сторінка в його запису про паспорт, призначена для введення біографічних даних.
В запису Петрова ця сторінка залишена порожньою, крім тієї ж печатки “Відомостей не давати”, є приписка від руки “Є лист С. С.”.
За даними згаданого вище джерела, “С. С.” — це часто вживане скорочення для “Цілком таємно” (рус. “Совершенно секретно”).

bellingcat.com

Ще один факт, який вказує на особливий статус Петрова, – відсутність у його запису про паспорт яких-небудь відомостей про його закордонний паспорт, за яким він в’їжджав у Велику Британію. Номер цього паспорта вказаний у списку пасажирів “Аерофлоту”, який є в розпорядженні Bellingcat. Однак у запису про паспорт Петрова відсутній хоч якийсь закордонний паспорт, що не відповідає звичайній практиці, коли такий запис є списком всіх виданих владою документів, що посвідчують особу, як внутрішніх, так і закордонних, як діючих, так і з закінченим терміном дії.

Раніше російське видання “Фонтанка” опублікувало інформацію про паспорти Петрова і Боширова, вказавши, що вони відрізняються лише останньою цифрою (-1294 і -1297), і це свідчить про те, що вони були видані практично одночасно.

Bellingcat і The Insider також вивчили записи про паспорти ще двох осіб, на яких були видані паспорти з номерами, що закінчуються на -1295 і -1296. Ці дві особи також мають цікаві записи про паспорти, дані в яких або неповні, або починаються тільки з певного часу, як у випадку із записом про паспорт Олександра Петрова.

“Також цікаво, що якщо поміняти останню цифру в паспорті Петрова чи Боширова, то ви знову ж виявите людей із дивними анкетами, з неповними адресами (наприклад, без квартири) і які відсутні в соцмережах і базах даних”, – пише The Insider.

Читайте також:
“Руссо турісто, смотрімо соборо!”
Інтерв’ю Петрова й Боширова після Солбері та інтернет-меми

Як інформувала “Новинарня“, 5 вересня британська поліція назвала імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння речовиною “Новічок” подвійного шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері. Це – Олександр Петров та Руслан Боширов (можливо, прізвища несправжні).

Поліція показала їхні обличчя та маршрут у Лондоні й Солсбері 3 і 4 березня, коли було скоєно злочин. Знайдено також флакон від парфумів, у якому була отрута.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що Петров і Боширов є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ.

Олександр Петров і Руслан Боширов

Британський міністр безпеки Бен Воллес наголосив, що президент РФ Володимир Путін несе кінцеву відповідальність за застосування хімзброї на території іншої держави – отруєння Сергія та Юлії Скрипаль у Солсбері.

Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії спершу казали, що названі імена їм невідомі, і заявляли про “інформаційні маніпуляції” з боку Британії.

12 вересня Володимир Путін оголосив, що росіяни Боширов і Петров, підозрювані в отруєнні у Солсбері, знайдені.
“Ми знаємо, хто це. Ми їх знайшли. Сподіваюся, вони скоро з’являться і самі все розкажуть, це цивільні люди”, – заявив російський президент.

4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини 66-річного колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, як і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.
30 червня в розташованому поруч містечку Еймсбері виявили непритомних Дону Стерджесс і Чарльза Роулі. Встановлено, що пара теж отруїлася “Новічком” зі знайденого флакона, який викинули Петров і Боширов. Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.

Читайте також:
Мей виступила за посилення санкцій проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна