“Маю надію – ще встигну щось зробити”. Сенцов відреагував на вручення премії Сахарова

доповнено

Український режисер Олег Сенцов отримав премію Європарламенту імені Андрія Сахарова за мирний протест, а його голодування продемонструвало підтримку та активний захист свободи думки.
Про це заявив у середу, 12 грудня, президент Європейського парламенту Антоніо Таяні на церемонії вручення премії “За свободу думки” у Страсбурзі.

Премію отримали двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталія Каплан та адвокат Дмитро Дінзе.

“Ми цим висловлюємо солідарність з Олегом та всіма українськими громадянами в Криму. Ми вимагаємо його звільнення. Ви не одні у вашій боротьбі, бо цей парламент завжди буде на вашому боці”, – заявив Таяні, якого цитує “Радіо Свобода”.

Наталія Каплан у Європарламенті зачитала звернення Олега Сенцова.

“Шановні пані та панове!

Я не можу бути присутнім у цій залі, але ви можете почути мої слова, навіть якщо їх вимовить хтось інший. Слово – це головний інструмент людини, а часто його єдиний, особливо коли у нього відібрали все інше. Словом можна вилікувати, а можна покалічити, можна врятувати, а можна вбити, скомандувати «Вогонь!».

Є люди, чиї слова можуть багато. Є люди, наділені владою і можливостями, але вони використовують силу своїх слів по-різному.

Можна закликати змиритися і здатися, а можна навпаки, закликати чинити опір і боротися, навіть коли немає шансів вижити, а є шанс лише загинути. Та не так важливо скільки ти прожив, важливо як. Неважливо коли ти помреш, важливіше як і за що.

Можна до 18 років бути простою селянкою, а потім своїми словами підняти на опір цілу країну, прийняти приниження і мученицьку смерть, а потім залишитися жити вічно в історії під ім’ям Жанна.

А можна до глибокої старості прожити сите життя кривавого правителя, невтомно промовляючи потік брехливих слів, якими нібито захоплюватиметься твій народ, і тобі навіть подаватимуть руки світові лідери, не бажаючи з тобою сваритися, але після смерті твоє ім’я буде прокляте, і слово Бокасса стане загальним, і не воно одне.

Сучасність часто несправедлива, історія справедлива завжди – з часом все завжди встає на свої місця і називається своїми іменами. І хтось падає вниз, на купу сміття, під прокляття звільненого народу, разом з уламками пам’ятників самому собі, а хтось, кого раніше переслідували і майже всі зневажали, навпаки, після смерті посідає гідне місце в світовій історії, і його ім’ям починають називати вулиці, кораблі, премії. Наприклад, як ця”, – ідеться у зверненні.

“Андрій Сахаров, безумовно, людина на яку варто рівнятися і стояти десь поруч із ним – це надто велика для мене честь. Він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності й вихованості, гідності й гуманізму. Але я маю надію, що ще зможу й встигну зробити щось для того, аби відчути, що я заслужив цю нагороду”, – написав політв’язень Кремля.

Під час вручення премії в центрі зали пленарних засідань Європарламенту стояло порожнє крісло, символізуючи відсутність лауреата.

Також у залі велика кількість євродепутатів тримали плакати з написом #FreeSentsov.

Як інформувала “Новинарня“, Олега Сенцова на премію “За свободу думки” імені Андрія Сахарова номінувала Європейська народна партія (ЄНП), яка має найбільшу фракцію в Європарламенті.
На той час Сенцов у колонії в Лабитнангі (Ямало-Ненецький округ) тримав голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів.

Лідери Європарламенту проголосували за вручення премії українцю 25 жовтня.

Цю нагороду Європарламенту – Sakharov Prize for Freedom of Thought – вручають регулярно з 1988 року особам та організаціям, які зробили “винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі”.
Першими її лауреатами у 1988 році стали президент ПАР Нельсон Мандела та радянський дисидент Анатолій Марченко.

Від часу заснування премії відбулося вже 45 нагороджень. Однак жодного разу не відзначався представник України.

Минулого року ЄНП висувала на здобуття премії Сахарова кандидатуру лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва.
Натомість премію-2017 отримала демократична опозиція Венесуели.

Окрім Сенцова, фіналістами премії-2018 були 11 неурядових організацій, які рятують мігрантів у Середземному морі, а також марокканський опозиційний активіст Нассер Зефзафі, який як і Сенцов, перебуває в ув’язненні.

Розмір грошової нагороди – 50 тис. євро.

Єврокомісар з питань розширення Йоганнес Ган закликав Росію відпустити Сенцова на вручення премії в Страсбурзі, однак цього очікувано не відбулося.

Читайте також:
Сенцов відновлюється після голодування, а “курка за день” – брехня

Українського режисера, активіста “Автомайдану” Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі. Його соратник Олександр Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.
9 серпня російська омбудсманка оприлюднила його фото з колонії.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.
Міська рада Парижа зробила Сенцова почесним громадянином міста

Наприкінці вересня через погіршення здоров’я Олега вивозили із зони до цивільної лікарні Лабитнангі та показали фото його обстеження.

5 жовтня заступник директора Федеральної служби виконання покарань Росії генерал-лейтенанта Валерій Максименко заявив, що Сенцов припиняє голодувати з 6 жовтня, і його виводитимуть із голодування московські дієтологи.

Олег підтвердив це в листі, зазначивши, що альтернативою було його примусове годування. Після 145-денного голодування він вибачився перед тими, “кого підвів”.

7 жовтня речниця зовнішньополітичної служби ЄС оголосила вимогу до Росії надати Сенцову лікування та випустити його і всіх українських політв’язнів.

Під час голодування Сенцова зробили почесним громадянином Парижа, присудили йому премію імені Магнітського та премію “За людську гідність” МЗС Польщі.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна