Голодуючий Сенцов у розмові з Собчак: Мене не цікавить обмін. Іду до кінця

 

Російська журналістка та колишній кандидат в президенти РФ Ксенія Собчак 31 травня зв’язалася по відеозв’язку з Олегом Сенцовим, який із середини місяця голодує в колонії на півночі Тюменської області.
Собчак телефонувала з кабінету своєї матері, члена Ради федерації Росії Людмили Нарусової.

Ксенія Собчак

Про стан здоров’я Сенцова Ксенія Собчак розповіла проекту “Радіо Свобода” “Настоящее время”:

– Він виглядає дуже погано, він дуже схуд, у нього запали щоки, блідий, але дуже впевнений у своєму рішенні.

Я змогла цього домогтися, пішла хитромудрим способом через Раду федерації, через мою маму. Вони не мають права відмовляти членам Ради федерації зв’язуватися з ув’язненими в місцях позбавлення волі, тому ми через неї зробили офіційний запит. Я просто приїхала до неї в Раду федерації в призначений час, і ми зробили відеодзвінок.

Я вмовляла його припинити голодування, намагалася якось навести аргументи, чому точно не потрібно таким чином себе катувати. Я говорила, в тому числі, що обговорюється можливість обміну, що ця тема зараз активно педалюється, також що можна просто провести переговори і домогтися якихось результатів.

На це він непохитно сказав: «Мене не цікавить обмін, я прийняв рішення, довго його обмірковував. Я – та людина, яка йде до кінця».

Це звучить страшно, ми були вкрай засмучені, я і мама. Я його запитала про те, що почали говорити, що у нього – цинга і проблеми з зубами.

Він сказав: «Та ні, цинги ніякої немає. Ну, два зуби випало, нічого страшного. Решта кришаться».

Він ні на що не скаржиться. Я ставила це запитання. «Зараз, – каже, – умови утримання такі ж, як і були. Все, як у всіх. Умови складні, але для мене це вже не так важливо».

Теж якось розчулився, коли моя мама, вона у мене жаліслива людина, почала щось говорити. Він каже: «Ну так, мою маму теж Людмила звати».

Ми кілька разів повторювали про можливість обміну, що, можливо, він би розглянув це. Він кілька разів повторив прямо ось так жорстко: «Зрозумійте, у мене немає ніяких вимог до цієї влади. У мене є просто умова припинення мого голодування. Прошу це розділяти».

Він дуже схуд, видно, що людина просто на очах марніє. І, з іншого боку, така спокійна абсолютна впевненість. Я ні на секунду не сумніваюся, що в підсумку він готовий піти на таке страшне самогубство. І від цього дуже страшно.

Я його також запитала, чи він знає про акцію 1-2-го числа, він в курсі.
Не можна сказати, що якась у нього була реакція, він знав, каже: «Так-так, я знаю».

Я кажу: «Ми всі будемо намагатися вам допомогти, ми будемо все робити для того, щоб переламати ситуацію». Він каже: «Не треба переламувати, не хвилюйтеся. Я – людина доросла. Я все вирішив».

Будемо і далі над цим працювати, стежити за його долею, а я буду користуватися цим каналом зв’язку з ним, – зазначила Собчак.

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копейську (Челябінська область) за однією справою з Сенцовим, оголосив про початок голодування з 31 травня в знак солідарності з Олегом Сенцовим.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що його стан стабільний, він отримує підтримувальну терапію від ФСВП. У чому саме полягає ця терапія, офіційні представники Росії досі не пояснили.

Громадяни України Сенцов і Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням нібито в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

У різних країнах світу 1 і 2 червня відбувається глобальна акція #SaveOlegSentsov на підтримку Сенцова, який голодує вже майже 20 днів.

Читайте також:
Українські митці й зірки записали десятки звернень
до “футбольного світу” з приводу Сенцова. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна