Олег Сенцов став одним із лауреатів премії Магнітського

 

У Лондоні назвали імена лауреатів премії імені Сергія Магнітського за 2018 рік. Ними стали український режисер Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ, американський сенатор Джон Маккейн, який отримав нагороду посмертно, російський опозиціонер Олексій Навальний, російська журналістка і правозахисниця Зоя Свєтова, юристи із Гватемали Жозе Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал, а також автор журналістських розслідувань із Великої Британії Еліот Хіггінс.

Як повідомляє “МБХ медіа“, церемонія у британській столиці відбулася 15 листопада.

Премія імені Магнітського вручається вчетверте. Її присуджують “за видатні заслуги в сфері журналістських розслідувань, за досягнення в галузі захисту прав людини, за визначний внесок у глобальну кампанію у справі Магнітського, за найкращу адвокатську діяльність у захисті прав людини не тільки в Росії, а й у інших країнах”.
Раніше лауреатами ставали убитий опозиціонер Борис Нємцов (посмертно), колишній міністр юстиції Канади Ірвін Котлер, конгресмен Джим Макговерн, англійський політик Домінік Рааб, екс-прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, юрист Джеффрі Робертсон, російський правозахисник Валерій Борщов, Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) та ін.

Сергій Магнітський – уродженець Одеси, російський аудитор, партнер британської юридичної фірми Firestone Duncan, що загинув у в’язниці в Москві 2009 року.
Як вважають колеги Магнітського і правозахисники, його цілеспрямовано довели до смерті умовами утримання та відмовою в медичній допомозі – помстившись за те, що Магнітський розкрив злочинну схему, за допомогою якої співробітники МВС і чиновники відмивали мільярди рублів.

Смерть Магнітського викликала широкий міжнародний резонанс і стала приводом для прийняття у США й Канаді “закону Магнітського”, який ввів персональні санкції щодо осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципу верховенства права в Росії.

Читайте також:
Олег Сенцов став лауреатом премії Європарламенту імені Сахарова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна