Глава МЗС Польщі в Києві вручив премію для Сенцова “За людську гідність”

 

Під час офіційного візиту до Києва в суботу, 1 грудня, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович провів церемонії вручення польської нагороди “За людську гідність” сім’ї ув’язненого в РФ кінорежисера Олега Сенцова.

Українського режисера, якого незаконно затримали у Криму та засудили у Росії відзначили премією “Pro Dignitate Humana”. Цю відзнаку Чапутович вручив сестрі  Сенцова Наталії Каплан.

Вручення проходило в будинку митрополита на території Софіївського заповідника, передає канал “24”.

“Наданням цієї нагороди Польща висловлює свою підтримку пану Олегові Сенцову, який в очах усієї міжнародної спільноти є символом вічної боротьби заради прав людини. Я водночас гірко шкодую, що не можу особисто вручити цю нагороду лауреатові”, – сказав Яцек Чапутович.

За словами Наталії Каплан, Олег продовжує відновлюватись після голодування, однак із цим є проблеми. Наразі його лікують місцеві лікарі у в’язниці, незалежних до нього не пустили.

“Ця премія дійсно важлива, адже так міжнародна спільнота показує свою підтримку Олега. А витягнути його з в’язниці можуть лише політики”, – додала сестра політв’язня.

Як розповів присутній на церемонії голова УІНП Володимир В’ятрович, нагородження Олега Сенцова відзнакою “За людську гідність” у першому ряду вітав зокрема лідер кримських татар Мустафа Джемілєв – дисидент і політв’язень радянських часів, який також голодував під час ув’язнення.

Читайте також:
Сенцов відновлюється після голодування, а “курка за день” – брехня

Українського режисера, активіста “Автомайдану” Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі. Його соратник Олександр Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.
9 серпня російська омбудсманка оприлюднила його фото з колонії.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.
Міська рада Парижа зробила Сенцова почесним громадянином міста

Наприкінці вересня через погіршення здоров’я Олега вивозили із зони до цивільної лікарні Лабитнангі та показали фото його обстеження.

5 жовтня заступник директора Федеральної служби виконання покарань Росії генерал-лейтенанта Валерій Максименко заявив, що Сенцов припиняє голодувати з 6 жовтня, і його виводитимуть із голодування московські дієтологи.

Олег підтвердив це в листі, зазначивши, що альтернативою було його примусове годування. Після 145-денного голодування він вибачився перед тими, “кого підвів”.

7 жовтня речниця зовнішньополітичної служби ЄС оголосила вимогу до Росії надати Сенцову лікування та випустити його і всіх українських політв’язнів.

Під час голодування Сенцова зробили почесним громадянином Парижа, а згодом нагородили премією Європарламенту імені Сахарова та присудили йому премію імені Магнітського.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна