Москалькова відвідала Сенцова, який “пише сценарій”, а Денисову до нього не пустили

 

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова в четвер, 28 червня, відвідала українського режисера Олега Сенцова в російській колонії “Білий ведмідь” у Лабитнангі й заявила, що його стан “у цілому задовільний”.

Про це вона сказала російській інформагенції “Інтерфакс“.

Москалькова повідомила, що її зустріч із Сенцовим тривала близько години.

“Його стан здоров’я в цілому задовільний, але все одно залишаються побоювання за розвиток подій, оскільки 46-й день голодування, а це завжди вимагає великої уваги”, – сказала омбудсман РФ.

У коментарях журналістам Мокалькова зазначила, що Сенцова щодня оглядають медики, ніяких зауважень і прохань з приводу стану здоров’я або умов утримання він не висловив.

У той же час агенції ТАСС” вона повідомила, що “Сенцов у хорошій емоційній формі, він ходить, цікавиться тим, що відбувається в світі, дивиться телевізор, новини і футбол, пише сценарій для фільму“.

Вона також зазначила, що обговорювати питання припинення голодування Сенцов відмовився.

“Я хотіла вмовити його змінити форму захисту прав, але він відповів, що не хоче про це говорити“, – розповіла російська омбудсман.

Москалькова запевнила, нібито Сенцов стверджує, що його здоров’я в задовільному стані, хоча 8 червня через погіршення його вивозили в цивільну лікарню на консиліум.

За підсумками якого лікарі дали Сенцову набір поживних сумішей, і “в медичній карті є його згода на їх отримання”.

“Він перебуває на зв’язку з мамою, вона пише йому листи, чекає дзвінка від двоюрідної сестри, йому телефонують друзі“, – запевнила Москалькова, висловивши сподівання, що “спілкування з близькими переконає його припинити голодування”.

А поки російська омбудсман спілкувалася з Сенцовим, під воротами колонії марно чекала на дозвіл відвідати громадянина України її українська колега, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, яку так і не пропустили всередину.

Як писала “Новинарня“, після 11:00 за київським часом Денисова повідомила, що черговий на в’їзді в колонію №8 у Лабитнангі вже протягом тривалого часу відмовляється її пропускати, тоді як повз неї на територію “зони” проїхав кортеж Москалькової.

Денисова також зазначила, що бачить через ворота, як Москалькова робить селфі на території колонії. Справді, невдовзі в “Інстаграмі” російської уповноваженої з’явилося фото з підписом: “З уповноваженим з прав людини в Ямало-Ненецьком автономному окрузі [Анатолієм Саком] через кілька хвилин відвідуємо Олега Сенцова”.

У зв’язку з цим посольство України в РФ спрямувало чергову ноту міністерству закордонних справ РФ з рішучим протестом щодо недопуску уповноваженого ВР з прав людини до українського політв’язня.

“Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в рамках моніторингових візитів 28 червня здійснила чергову спробу відвідати громадянина України Олега Сенцова. За незрозумілими для України причинами, на зважаючи на виконання Посольством передбачених формальностей, адміністрація пенетенціарного закладу відмовила у відвіданні Людмилі Денісовій Олега Сенцова”, – сказано в ноті.

Посольство зазначає, що дана ситуація засвідчує небажання російської сторони сприяти Уповноваженому ВР у реалізації досягнутих домовленостей між президентом України Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним, що веде до їх зриву.

Враховуючи зазначене, українська сторона виразила рішучий протест і закликала РФ негайно допустити Денисову до громадянина України Сенцова. А також до нормалізації ситуації зі здійсненням інших моніторингових візитів омбудсменів двох країн.

ОНОВЛЕНО. УНІАН поширив відео, як кортеж Москалькової проїжджає повз Денисову, покидаючи колонію, і українська омбудсман марно намагається вступити в розмову, зупиняючи джипи.

Вона заявила, що не віритиме інформації Москалькової про зустріч із Сенцовим та стан його здоров’я, поки сама з ним не поспілкується.

Близько 15:20 за Києвом Людмила Денисова повідомила у “Фейсбуці”, що о 17:02 за місцевим часом із воріт колонії таки вийшов черговий, який прийняв у неї заяву.

“З 9-ї ранку намагаюся подати заяву в виправну колонію номер 8, де утримують Олега Сенцова. І лише о 17.02 вийшов черговий і прийняв заяву. На будь-які мої питання відповідає одне – я доповім керівництву”, – написала український омбудсман.

Як відомо, український уповноважений з прав людини Людмила Денисова 13 червня вирушила до Росії для відвідування українських політв’язнів. Вона мала намір в першу чергу відвідати в колонії на Ямалі Олега Сенцова, який голодує з 14 травня. Її до кримчанина не пустили.
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що Денисова вирушила до Сенцова з “особистої ініціативи”, і цей візит не був узгоджений.

Паралельно Київ допустив Москалькову до моряків із судна “Норд”, але не допустив до інших ув’язнених росіян та громадян України, що мають також паспорти РФ, на території України.

Раніше про дзеркальні візити омбудсманів до в’язнів домовилися президенти Порошенко й Путін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна