Москалькова в Києві зустрілася з моряками “Норда”. Денисова в РФ вимагає “дзеркальності”

 

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова у вівторок, 26 червня, приїхала до Києва.

Як зазначила заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у “Фейсбуці“, Москальковій, як виняток, зняли заборону на в’їзд в Україну (через незаконне відвідання анексованого Криму), щоб реалізувати домовленість президентів України і РФ про відвідання утримуваних.

Російська омбудсман уже зустрілася із затриманими в Україні моряками судна “Норд”.

Про це вона повідомила в своєму “Інстаграмі”.

“Вражена парадоксальністю ситуації, коли люди, які доведено не мають громадянства України, фактично перебувають у заручниках: їх не випускають до рідних і близьких, сім’ї відчувають душевні страждання без рідних”, – обурилася омбудсман РФ.

Вона також зазначила, що за результатами зустрічі планує звернутися до керівництва компетентних органів України з проханням про звільнення моряків і їх найшвидше повернення в Росію.

Також у перший день свого візиту в Україну Москалькова планує відвідати в СІЗО Києва кримського дезертира Максима Одинцова, який є громадянином України.

Щодо законності візиту Москалькової до Одинцова радниця уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової Олена Мячина в інтерв’ю “Громадському” зазначила: “Він дійсно українець. Але Москалькова подала його у список на відвідування і поки що заявила лише про намір його відвідати”.

На уточнювальне запитання про те, чи можуть Москалькову не пустити в СІЗО до Одинцова, Мячина зазначила, що таке можливо, адже для її відвідин “повинна бути синхронність” (за пропозицією російської сторони уповноважені двох країн мають одночасно відвідувати громадян своїх держав у пенітенціарних закладах іншої держави).

Москалькова також розповіла “РИА Новости”, що не буде відвідувати очільника української редакції цього агентства Кирила Вишинського – саме з огляду на “синхронність”.

“Згідно з принципами моніторингового відвідування – паритетності, дзеркальності, оскільки у мене було одне відвідування в Омську разом з консулом України, то наші переговори з Людмилою Денисовою закінчилися тим, що я або російська сторона має право відвідати одну людину”, – сказала омбудсман РФ.

Проте після того як Москалькова відвідала сімох моряків “Норду”, українська уповноважена в ефірі телеканалу “112 Україна” наголосила, що тепер на умовах “дзеркальності та синхронності” вимагатиме, щоб їй надали доступ до семи наших в’язнів на території Росії.

Варто зауважити, що моряки судна “Норд” у Києві перебувають не в СІЗО, а на території посольства РФ.

Як писала “Новинарня“, Уповноважена ВР з прав людини з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв’язнями – Олегом Сенцовим, Романом Сущенком, Миколою Карпюком.

25 червня Денисова повідомила, що їй відмовили у відеозв’язку з Сенцовим.

Після того, як 19 червня її вкотре не пустили до Сенцова, який 14 травня оголосив голодування, Денисова звернулася до голови Регіональної делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в РФ, Білорусі і Молдові Магне Барту з проханням допомогти зустрітися з українськими політв’язнями.

Москалькова ж у Києві заявила в коментарі “ТАСС“, що найближчим часом сама планує відвідати Сенцова.

Вона також повідомила, що “звернулася до керівника пенітенціарної системи, щоб [до Сенцова] був допуск лікарів, яких запропонують адвокати й родичі”.

У той же час омбудсман РФ стверджує, нібито Сенцов “сказав, що взагалі не хоче зустрічатися ні з якими лікарями”.

“Сподіваюся, його вдасться переконати в тому, що є й інші методи відстоювати свої переконання”, – сказала Москалькова. Водночас вона зазначила, що “не бачить смертельної небезпеки” у стані здоров’я Сенцова, “але 40 днів голодування – це серйозно“.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна