Кримські дезертири Баранов і Одинцов засуджені. Готується обмін в РФ

 

Найближчим часом може відбутись обмін колишніх військовослужбовців ЗС України, схоплених на межею з Кримом і засуджених за держзраду – Олександра Баранова і Максима Одинцова – на українських в’язнів у Росії.

Як пише 13 лютого “Українська правда”, про це повідомив адвокат кримчан Валентин Рибін.

“Найближчим часом можливий обмін”, – сказав Рибін.

Він зазначив, що деталі обміну та осіб, на яких обміняють Одинцова й Баранова, стануть відомі вже після обміну; наразі “узгоджуються формальності”.

Як зазначає “Новинарня“, обвинувачені – російські військові Олександр Баранов та Максим Одинцов 20 листопада 2016 року були затримані СБУ в буферній зоні КПВВ “Чонгар” на межі з окупованим Кримом при спробі отримати сфальшовані документи про нібито закінчення ними військових ВНЗ в Україні.
Зрадники хотіли стати офіцерами в російській армії (Баранов – молодший сержант, Одинцов – прапорщик). Продаж їм липових документів був спецоперацією СБУ, аби виманити Одинцова і Баранова на Чонгар.
В ході спецоперації планувалося затримання третього дезертира, однак він тоді на КПВВ не приїхав.

Затримання дезертирів Баранова й Одинцова на Чонгарі, листопад 2016

Журналісти взяли коментар в адвоката Рибіна після того, як стало відомо, що колишніх військовослужбовів ЗСУ Олександра Баранова і Максима Одинцова засудили за державну зраду та дезертирство.
Баранов отримав 13 років в’язниці, Одинцов – 14.

Рішення щодо Баранова Подільський райсуд столиці ухвалив ще 8 лютого. Одинцова Дарницький суд засудив 6 лютого.

“Колегія суддів ухвалила: визнати винним [Баранова] у вчиненні злочинів… та призначити йому покарання: за ч. 1 ст. 408 (дезертирство) ККУ у вигляді 3 років позбавлення волі, за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) ККУ у вигляді 13 років позбавлення волі без конфіскації майна та з позбавленням військового звання – молодший сержант”, – йдеться у тексті вироку.

Зазначається, Баранов, уродженець м. Канів Черкаської області (11.08.1983), у березні 2014 року в Криму відмовився виконувати обов’язки несення військової служби у Збройних силах України та заявив про намір проходити службу в ЗС РФ, чим вчинив державну зраду.
Після цього він підписав контракт із ЗС Російської Федерації та почав проходити військову службу на посаді механіка літака військової частини 67606 ЗС РФ, а пізніше отримав паспорт громадянина Росії.

Баранов свою вину в інкримінованих йому злочинах не визнав повністю і відмовився давати показання, але вина його доведена кількома свідками та доказами.

Обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання обвинуваченому, суд не встановив.

13 років ув’язнення Баранова рахується з часу фактичного затримання – 20 листопада 2016 року.
У нього зарахують попереднє ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі з 20 листопада по день набрання вироком законної сили.

За схожою процедурою ішов і одноліток Баранова Максим Одинцов, уродженець міста Саки (АР Крим, 25.04.1983).

Як повідомляла “Новинарня“, до російської окупації вони служили в 10-й бригаді морської авіації ВМС України (10 мабр) у Саках та зрадили присягу Україні, підписавши в 2014 році контракт із міністерством оборони Росії.

Тоді Росія звинуватила Україну у “викраденні” своїх військових у Криму. Однак СБУ закцентувала увагу на тому, що це українські дезертири.

У кінці грудня 2016 року військова прокуратура завершила щодо них досудове розслідування та спрямувала до суду обвинувальні акти про зраду присязі і перехід на бік країни-агресора.

Читайте також:
Порошенко готовий поміняти російських полонених
на Сущенка, Сенцова та ін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна