День праці і 9 травня — найменш популярні: КМІС оприлюднив ставлення українців до свят

Найменш популярними святами серед українців є День праці і 9 травня.

Статистику найбільш та найменш популярних свят оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Згідно з рейтингом, найменш улюбленим святом для українців є День праці, який святкують 1 травня.

Ставлення до Дня праці з 2010 до 2021 суттєво не змінилося — це й було одне з найменш популярних свят, тільки 12% українців в 2010 і стільки ж в 2021 вважали його найбільш важливим чи улюбленим. А от з 2021 до 2024 кількість прихильників цього свята впала до 4% і свято стало найменш популярним в рейтингу.

На другому місці серед найнепопулярніших свят — 9 травня. З 2015 року 9 травня в Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Проте довгий час 9 травня святкували так званий День перемоги.

І саме до нього, згідно зі звітом КМІС, українці найбільше змінили своє ставлення. Якщо у 2010 році 58% респондентів обирали День перемоги одним з улюблених або важливих, то в 2024 році відсоток таких відповідей скоротився на 47% і становить усього 11%. Як зазначають в інституті соціології, вочевидь це пов’язано з війною і з тим, що День Перемоги дуже активно святкується у Росії як мілітаристське агресивне свято.

Найулюбленіші свята українців — Різдво Христове (серед улюблених його назвали 70% опитаних), Великдень (68%), День Незалежності України (64%).

Також стрімко набирає популярності День захисників та захисниць України — серед улюблених свят його вказали 58% опитаних. У 47% опитаних популярним залишається Новий рік.

Менш популярні — День Конституції України (28%), Міжнародний жіночий день (21%) та Трійця (17%).

Дослідження проводили протягом 17-23 лютого 2024 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Усього було опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на підконтрольній території України.

Читайте також:
Церква стабільно втрачає довіру українців, – КМІС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна