Кримських дезертирів Баранова й Одинцова затримали в буферній зоні КПВВ “Чонгар”. ВІДЕО

 

Російські військові Олександр Баранов та Максим Одинцов, які зрадили присягу Україні, 20 листопада були затримані СБУ в буферній зоні КПВВ “Чонгар” на межі з окупованим Кримом. Це випливає з відео, яке у вівторок, 22 листопада, оприлюднив на брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Як видно з відеосюжету, знятого українськими спецслужбами на “Чонгарі”, затримання двох дезертирів на мосту відбулося у проміжку між прапорами України й РФ.

zatrimannya-dezertiriv-chongar-sbu

Грицак уточнив, цього разу відео не постановочне, а автентичне, зняте на місці подій.

Голова СБУ пояснив, що Баранов, Одинцов та ще один колишній військовий ЗСУ намагалися отримати з підконтрольної Україні території документи про закінчення ВНЗ, щоб стати офіцерами в російській армії (наразі Баранов – молодший сержант, Одинцов – прапорщик).

“Це колишні військовослужбовці ЗСУ, спочатку їх було троє, вони хотіли отримати документи про закінчення навчального закладу за гроші, ініціювали розмови з громадянами України. Вони хотіли отримати документи про вищу освіту, щоб стати офіцерами РФ”, – сказав голова СБУ.

Грицак додав, що третій військовий не приїхав на Чонгар, тому його не було затримано.

Документи про вищу освіту дезертирам мав передати кур’єр на адміністративному кордоні з Кримом, але СБУ його відстежувала й провела спецоперацію.

“Вони хотіли виманити цього кур’єра на ту сторону. Тобто він реально ризикував своїм життям”, – зауважив Грицак.

Голова СБУ розповів, що російські прикордонники запропонували Баранову й Одинцову не платити гроші українському кур’єру, а поділитися частиною коштів із ФСБ РФ, “виманити його сюди”, щоб його “хапнули й передали в ФСБ”.

Він оприлюднив нові російські паспорти дезертирів, у яких вказано, що Олександр Баранов народився в Каневі Черкаської області, а Максим Одинцов – у місті Саки “Кримської області УРСР”.

maksim-odintsov-pasport

oleksandr-baranov-pasport

Як і Одинцов, Баранов визнав, що до російської окупації служив у 10-й бригаді морської авіації ВМС України (10 мабр) у Саках та зрадив присягу Україні, підписавши в 2014 році контракт з міністерством оборони Росії.

Голова СБУ Василь Грицак також розповів, що дезертирам Центральний районний суд міста Миколаїв обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з можливістю внесення застави 350 тисяч гривень (Баранову) та 250 тисяч (Одинцову).

Щодо них розслідуються кримінальні провадження за статтями “дезертирство” і “державна зрада” Кримінального кодексу України.

СБУ оскаржуватиме рішення суду щодо можливості застави.

Читайте також:
Росія звинуватила Україну у викраденні своїх військових у Криму.
В СБУ кажуть, що це наші дезертири

В Росії показали двох “українських диверсантів” та розповіли детальну версію
їх затримання в Криму. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна