В Росії показали двох “українських диверсантів” та розповіли детальну версію їх затримання в Криму. ФОТО

 

Російський державний телеканал “Россия-1” назвав імена і показав в ефірі ще двох нібито “українських диверсантів”, затриманих у окупованому Криму 15 листопада. Ними стали Олексій Стогній і Гліб Шаблій, інформує “Радіо Свобода“.

За даними російського ЗМІ, чоловіки служили в Збройних силах України, у Криму нібито спостерігали за об’єктами Чорноморського флоту Росії та планували організацію диверсій на інфраструктурних об’єктах Криму.

Олексій Стогній був затриманий російськими силовиками 15 листопада, він, за версією спецслужб Росії, йшов на агентурну зустріч і мав при собі пістолет.

Олексій Стогній

Олексій Стогній

Другий затриманий Гліб Шаблій нібито виконував доручення, передані Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Гліб Шаблій

Гліб Шаблій

У Росії стверджують, що Стогній і Шаблій були пов’язані з “групою Штиблікова”, якого раніше затримали в Криму. Українські служби твердження російських ЗМІ не коментували.

10 листопада в ФСБ Росії заявили, що днем раніше в Севастополі затримали “членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України” – Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку.

Підконтрольний Кремлю Ленінський районний суд Севастополя 10 листопада заарештував трьох затриманих на два місяці.

Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі “Номос”. Володимир Дудка – капітан другого рангу в запасі, раніше – капітан корабля радіоелектронної розвідки.

У Службі безпеки України заявили, що затримані в Криму громадяни України не є співробітниками СБУ і не співпрацювали зі спецслужбою.

Речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко заявив, що колишні українські військові, які зараз проживають в окупованому Криму, можуть стати “потенційними жертвами російських спецслужб”.

Нагадаємо, 10 серпня російська ФСБ поширила заяву про начебто обстріли з боку України, спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там диверсії, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ.
Президент Росії Володимир Путін звинуватив владу України в тому, що вона “переходить до терору”, і під цим приводом скасував плановану зустріч у форматі “нормандської четвірки”.
Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими.

Російські ЗМІ з посиланням на джерела в ФСБ заявляли про дев’ятьох затриманиху Криму “диверсантів”.

За твердженням ФСБ РФ, “одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України”, колишній учасник АТО. Пізніше було назване ім’я ще одного затриманого – засудженого в Україні за злочини Андрія Захтея. Ім’я третього затриманого – Редван Сулейманов.
Згодом Панова і Захтея перевезли до московського СІЗО “Лефортово” без доступу до них російських адвокатів.

Читайте також:
ФСБ затримала ще двох осіб у справі “українських диверсантів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна