“Диверсантів” Панова і Захтея з Криму перевезли в Москву

 

Українців Євгена Панова і Андрія Захтея, затриманих у серпні в Криму за звинуваченнями у диверсіях, перевезли у Москву до СІЗО “Лефортово”. Після цього не приходили ні консул, ні адвокати.
Про це повідомила в ефірі каналу “112 Україна” російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка виявила Панова і Захтея в “Лефортово”.

Вона розповіла, що члени Громадської спостережної комісії кілька разів за останній час відвідували СІЗО “Лефортово” й питали, чи не утримуються там Панов і Захтей.

“І ось вчора, коли ми в черговий раз запитали, керівництво СІЗО сказало, що так, такі люди до них надійшли”, – розповіла Свєтова.

За словами затриманих, вони опинилися в Москві в ніч із 6 на 7 жовтня.

“Євген (Панов) сказав, що їх переправили на вертольоті з Криму на материк. Потім вони їхали на машині з мішком на голові. Вони так і не зрозуміли, в якому місті опинилися. Думали, що в Ростові-на-Дону”, – розповіла правозахисниця.

За її словами, Панов і Захтей просили повідомити про їх місцезнаходження родичам та українському консулу. Адвокати до затриманих теж поки не приходили.

Свєтова зазначила, що Панов має українське громадянство, а Захтей – українське і російське.

Правозахисницю вразили криваві рани від наручників на руках Панова і Захтія, а також шрами на обличчі.
Вони нічого не говорили про застосування тортур, але, коли Свєтова запитала, чи було затримання жорстким, вони тільки посміхнулися на знак згоди.

Як відомо, 10 серпня ФСБ РФ повідомило, що в Криму затримано громадянина України Євгена Панова, колишнього учасника АТО, назвавши його співробітником української розвідки. На цій підставі Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму, а президент Путін скасував зустріч у “нормандському форматі”.
Український Генштаб назвав ці заяви провокацією.

Досі до Панова і Захтея не допускали адвокатів, заявляючи, ніби Панов відмовився від захисника. При цьому українському омбудсману розповіли, що двоє “диверсантів” ні на що не скаржаться.

Читайте також:
ФСБ силою вибивало з Панова зізнання

Панов в’їхав у Крим на своєму авто і не є співробітником розвідки, – ГУР

Затриманий у Криму ФСБшниками Захтей – із Львівщини, але жив у Росії; раніше судимий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.