ФСБ затримала ще двох осіб у справі “українських диверсантів”

 

Федеральна служба безпеки РФ в окупованому Криму затримала вже дев’ять осіб за нібито “підготовку диверсій” на території півострова. Про це повідомляє російська агенція “Інтерфакс”.

“Найближчої доби їм можуть бути пред’явлені звинувачення за статтями, в тому числі пов’язаними з організацією теракту і пособництвом у терористичній діяльності”, – сказало джерело інформагентства у ФСБ.

За його словами, двоє людей, додатково затриманих у справі, є жителями Криму, що недавно отримали російське громадянство.
Вочевидь ідеться про громадян України, які залишилися в окупації.

Ще близько десяти осіб проходять у справі як свідки. Джерело не виключило, що статус деяких із них може змінитися на підозрюваних.

Читайте також:
ФСБ показало відео допиту ще кількох інспірованих “українських диверсантів” з Криму

Як повідомлялося, вранці 7 серпня російська окупаційна влада на своїх пунктах пропуску повністю призупинила рух громадян і транспортних засобів на адмінкордоном із Кримом у всіх напрямках. На півострові відбувалися фільтраційні заходи.
ФСБ після трьох днів мовчання з приводу причин блокування пунктів пропуску повідомила про затримання нібито “співробітника ГУР Міністерства оборони України” Євгена Панова. При цьому Федеральна служба безпеки Росії звинуватила розвідку МОУ в підготовці терактів у Криму, а ЗС України – в обстрілах окупованої Росією території Криму.
Інформація ФСБ стала підставою також для різких геополітичних заяв президента РФ Путіна.

11 серпня російський телеканал РЕН ТВ оприлюднив відео допиту Панова, якого російські спецслужби РФ обвинувачують в організації диверсії в Криму. На змонтованому зі шматків відео мешканець Енергодара, учасник АТО Панов дає зізнавальні свідчення. На обличчі Панова є синці та подряпини від побоїв.

Читайте також:
Панов в’їхав у Крим на своєму авто і не є співробітником розвідки, – ГУР

Раніше стало відомо, що Андрій Захтей, затриманий ФСБ у цій самій справі – раніше судимий уродженець Львівщини, нині – громадянин Росії пропутінської спрямованості, який перебував на гачку правоохоронців РФ за чергові порушення закону.
За даними МВС, за плечима Захтея (прізвисько “Зая”) – дві судимості в Україні в втеча в Росію після фінансового шахрайства 2011 року.

Окупаційний Київський райсуд Сімферополя на закритому засіданні обрав для Євгена Панова запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців.
Такий самий захід обрали для Захтея.

12 серпня стало відомо про третього затриманого – Рідвана Сулейманова.

Читайте також:
Кримська провокація Кремля: Гляйвіц-2, сигнал для Заходу чи конвульсії?

Порошенко закликав громадян України не їздити в Крим і доручив МЗС ініціювати розмову з Путіним

Українські силовики розповіли, хто насправді винен у стрілянині під Армянськом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна