Омбудсмени України й РФ прибули на Ямал, щоб разом відвідати Сенцова. ОНОВЛЕНО

 

Омбудсмени України Людмила Денисова і РФ – Тетяна Москалькова 28 червня планують відвідати Олега Сенцова, який голодує в колонії суворого режиму №8 “Білий ведмідь” у місті Лабитнангі.
Як передає УНІАН, омбудсмени вранці прилетіли з Москви у Салехард (Ямало-Ненецький автономний округ) та вирушили до Лабитнангі.

Щоб потрапити в цей населений пункт, потрібно перетнути на поромі річку Об.

Журналістів з України в аеропорту затримали співробітники поліції для з’ясування мети прибуття, місця проживання та наявності зворотніх квитків.

Як повідомила Денисова на своїй сторінці у “Фейсбуці”, по прибуттю в аеропорт Салехарда Москалькова відмовилася їхати разом з українським омбудсменом, хоча вони прибули одним авіарейсом.

“Доброго ранку! Зі святом! Я відзначатиму День Конституції у Лабитнангі. Вже на півшляху до колонії, де відбуває покарання Олег Сенцов.
До речі, летіла одним рейсом із Уповноваженою РФ Тетяною Москальковою. По прильоту, на жаль, пані Тетяна не захотіла їхати зі мною однією машиною, залишилася на полі… Напевно, чекати на якесь рішення”, – написала Денисова.

Людмила Денисова на поромі, що перевозить через Об. Фото з ФБ

ОНОВЛЕНО. Після 11:00 за київським часом Денисова повідомила, що вона вже тривалий час залишається біля воріт колонії №8 у Лабитнангі, і черговий відмовляється її пропускати. При цьому на територію “зони” проїхав кортеж Москалькової, проігнорувавши українську колегу.

“З 9-ї ранку я під виправною колонією №8, намагаюся зустрітися із Олегом Сенцовим.
Уповноважений РФ Тетяна Москалькова з’явилася тут півгодини тому. Кортеж проїхав повз мене, хоча вона прекрасно мене бачила.
Така демонстративна поведінка викликає одне питання – як вона збирається виконувати домовленості президентів, не кажучи вже про реалізацію гарантій на моє безумовне безперешкодне відвідування українських політв’язнів, надане мені президентом РФ?” – написала Людмила Денисова в ФБ.

Людмила Денисова біля воріт колонії “Білий ведмідь” у Лабитнангі. Фото з ФБ

“Я постійно звертаюсь до чергового і прошу повідомити керівництво…. відповідь одна – чекайте. Намагаюсь подати заяву, її не беруть”, – заявила Денисова.

Вона зазначила, що бачить через ворота, що Тетяна Москалькова робить селфі на території колонії.

“А нам всім болить Олег Сенцов, який голодує вже 46-й день. І ми не маємо точної інформації, що з ним і як він почувається… А російський омбудсмен вийде звідти і знову щось говоритиме на кшталт “лікувального голодування”, – додала українська уповноважена.

Як відомо, український уповноважений з прав людини Людмила Денисова 13 червня вирушила до Росії для відвідування українських політв’язнів. Вона мала намір в першу чергу відвідати в колонії на Ямалі Олега Сенцова, який голодує з 14 травня. Її до кримчанина не пустили.
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що Денисова вирушила до Сенцова з “особистої ініціативи”, і цей візит не був узгоджений.

Паралельно Київ допустив Москалькову до моряків із судна “Норд”, але не допустив до інших ув’язнених росіян та громадян України, що мають також паспорти РФ, на території України.

Раніше про дзеркальні візити омбудсманів до в’язнів домовилися президенти Порошенко й Путін.

Читайте також:
“Гарантії Путіна не виконуються”:
омбудсман Денісова написала листи у Кремль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна