Денисова: Є підстави вважати, що Сенцова годують примусово

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова припускає, що незаконно ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова годують примусово.

Про це вона написала на своїй офіційній сторінці у “Фейсбуці“.

“З огляду на заяви Уповноваженого РФ Тетяни Москалькової, є підстави вбачати, що Олега годують примусово. Приймання їжі проти власної волі є жорстоким, нелюдським та принизливим поводженням і заборонено міжнародним законодавством”, – наголосила Денисова.

Вона також повідомила, що у зв’язку з цим звернулася до заступника міністра юстиції Івана Ліщини з проханням подати заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення прав громадянина України Олега Сенцова, ув’язненого Російською Федерацією за політичними мотивами.

Тим часом російський омбудсман Москалькова знову повторила своє твердження про те, що внаслідок голодування Сенцов “не схуд, а навіть додав кілька кілограмів”.

На цей раз Москалькова зробила відповідну заяву в інтерв’ю російському виданню “Новая газета“.

“Писали, що у нього зуби випали, що там мало не цинга – це не так, зуби на місці. Голова в нього поголена наголо, але він виглядає добре. Отримує підтримувальну терапію: вітаміни, глюкозу, білки. З власної згоди отримує.
Тобто у нього фактично там як лікувальне голодування виходить. Ну а так голодування, протест – це його законне право”, – цитує Москалькову газета.

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що той отримує підтримувальну терапію від ФСВП.

8 червня Сенцова відвозили в реанімацію. За словами сестри режисера Наталії Каплан, він перебуває в медчастині колонії і припиняти голодування не збирається.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна