Сенцова забирали в реанімацію. Помирати він не збирається

 

Незаконно ув’язнений в Росії український кінорежисер та активіст Олег Сенцов, який голодує з 14 травня, не має наміру припиняти свій протест.
Про це сестра режисера Наталія Каплан розповіла “Радіо Свобода”.

За її словами, 8 червня Сенцова відвозили в реанімацію. Зараз він перебуває в медчастині колонії і припиняти голодування не збирається.

“Невідомо поки, чи застосовували примусове годування, як погрожували. Це все буде відомо наприкінці тижня. Здаватися він не збирається, помирати не збирається, але і відступати від умов голодування теж”, – сказала Каплан.

Актуальних офіційних повідомлень про стан здоров’я Сенцова немає.

Фахівці лікарні міста Лабитнангі, які 8 червня оглянули українця, вказали, що “засуджений Сенцов… постійно перебуває під динамічним наглядом медичних працівників установи, де він відбуває покарання”, “Сенцову проведено низку клініко-інструментальних досліджень”, а лікарям колонії надані рекомендації щодо подальшого ведення пацієнта.

Європарламент проведе сьогодні дебати, а пізніше голосування щодо резолюції про права людини в Росії і зокрема про справу Сенцова.

Читайте також:
На мітингу в Москві розгорнули плакати на підтримку Сенцова

Як повідомляла “Новинарня“, 14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування в колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ РФ) з вимогою звільнити всіх 64 українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях.

31 травня стало відомо, що кримчанин Олександр Кольченко, який відбуває термін у виправній колонії в російському Копейську (Челябінська область) за однією справою з Сенцовим, оголосив про початок голодування з 31 травня в знак солідарності з Олегом Сенцовим. Але він припинив голодувати 7 червня.

29 травня адвокат Сенцова повідомив, що той отримує підтримувальну терапію від ФСВП.

Громадяни України Сенцов і Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням нібито в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр “Меморіал” вніс Сенцова і Кольченка у список політв’язнів.

У різних країнах світу 1 і 2 червня відбулася акція #SaveOlegSentsov.

Читайте також:
Українські митці й зірки записали десятки звернень
до “футбольного світу” з приводу Сенцова. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна