Премію імені Сахарова за 2017 рік присудили опозиції Венесуели

Премію імені Сахарова “За свободу думки” у 2017 році присуджено демократичній опозиції та політв’язням Венесуели.

Про це сьогодні, 26 жовтня, оголосили в Європейському парламенті у Страсбурзі, повідомляє Радіо Свобода.

Церемонія нагородження відбудеться в грудні.

Як відомо, у Венесуелі триває політична й економічна криза. Протестувальники всередині країни і західні уряди критикують уряд президента Ніколаса Мадуро за авторитаризм.

Владний режим Венесуели, якому протистоїть опозиційно налаштований парламент країни, влаштував вибори до новостворених “конституційних зборів”. Але опозиційні сили ці вибори не визнали і бойкотували, тож до складу зборів увійшли тільки з прихильників режиму.

Ці збори, завданням яких теоретично було створення нової Конституції, заявили, що перебирають на себе й функції парламенту. Збори також без голосування схвалили усунення головного прокурора країни. А Верховний суд Венесуели, теж підконтрольний владі, усунув із посад і арештував кількох відомих мерів міст з лав опозиції.

“Від початку року понад 130 людей загинули під час вуличних протестів, більшість із них – на антиурядових демонстраціях, і ще понад 500 людей були свавільно ув’язнені”, – йдеться в заяві Європейського парламенту.

Премія Сахарова була заснована Європарламентом в 1988 році і вручається за видатний внесок в захист прав людини і основних свобод. У грошовому вираженні вона становить 50 тисяч євро.

У 2016 році премію отримали правозахисниці з Іраку Надіа Мурад і Ламія Аджи Башар – захисники спільноти єзидів і жінок, які пережили сексуальне рабство угруповання “Ісламська держава”.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, “Репортери без кордонів” і російське правозахисне товариство “Меморіал”.

Читайте також:

Венесуела: повстанці переймають досвід київського Майдану та надихаються фільмом “Зима у вогні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна