Комбриг “Азову” Денис Прокопенко “Редіс” зустрівся з підрозділом після повернення з полону

Командир бригади Нацгвардії “Азов” підполковник Денис Прокопенко “Редіс” зустрівся з особовим складом після повернення з полону і турецької ексфільтрації.

Про це надвечір у неділю, 16 липня, повідомила пресслужба підрозділу.

Командир бригади «Азов», підполковник Денис «Редіс» Прокопенко зустрівся з особовим складом.

“Перебуваючи в полоні я сказав, що для мене ця війна не закінчиться, доки ми не повернемо з полону нашого останнього бійця та не відновимо кордони України на стан 1991 року.

Я — солдат. Мене не цікавлять ніякі інші напрямки діяльності, крім військової справи. Моє серце, моя душа, моє тіло належать Азову”, — сказав Редіс під час зустрічі з бійцями бригади.

Він наголосив на тому, що основні зусилля сьогодні мають бути спрямовані на бойову підготовку та доукомплектування підрозділу особовим складом, технікою та озброєнням.

Наразі Герой України підполковник Прокопенко проходить реабілітацію та найближчим часом приступить до виконання службових обов’язків, зазначили в бригаді.

“Довгоочікувана зустріч з командиром, його присутність поруч із підлеглими та безпосереднє командування підрозділом — саме той необхідний заряд, який підніме бойовий дух військовослужбовців бригади та надасть їм додаткову впевненість на полі бою. Особовий склад «Азову», який чекав на повернення командира з полону більше року, радий вітати його в строю та готовий до виконання будь-яких поставлених завдань”, – ідеться в повідомленні бригади НГУ “Азов”.

Читайте також:
Командирів “Азовсталі” повернули додому, як “виникла така можливість”. Загроз майбутнім обмінам немає, – Єрмак

Передісторія. Полон і звільнення командирів “Азовсталі”

Нагадаємо, в межах великого обміну полоненими, що відбувся ввечері 21 вересня 2022 року, Україна повернула з російського полону загалом 215 людей, серед яких – 205 захисників Маріуполя та “Азовсталі”, включно з п’ятьма командирами, та 10 іноземців.
200 осіб були передані Україні з території Білорусі на Чернігівщині, 10 іноземців полетіли до Саудівської Аравії, п’ять командирів – інтерновані в Туреччину.

Президент Володимир Зеленський розповів: “Україна домовилася з Туреччиною, я говорив з президентом Ердоганом, що п’ятеро наших командирів, які звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці в комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини на час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість із ними бачитися”.

Захисники “Азовсталі” ще з квітня, перебуваючи в оточенні на заводі в Маріуполі, зверталися до світу з проханням про ексфільтрацію на територію третьої держави. Втім, тоді процедуру ексфільтрації до захисників “Азовсталі” задіяно так і не було.

Після 21 вересня 2022 року командири-“азовці” визнали, що за домовленістю задіяно відкладену екстракцію. Водночас близько 2 тисяч полонених українських воїнів із Маріуполя лишаються в полоні на території ОРДЛО та в РФ.

3 жовтня з визволеними командирами в Туреччині вперше зустрілися їхні рідні.

Перед тим президент Володимир Зеленський надав чотирьом командирам звання Герой України. Найвищу нагороду отримали майор НГУ Святослав Паламар із позивним “Калина” – заступник командира полку “Азов”, майор НГУ Олег Хоменко з “Азову”, командир 12-ї бригади Нацгвардії полковник Денис Шлега та в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ майор Сергій Волинський “Волина”.

Денис Прокопенко “Редіс” був відзначений званням Героя України ще раніше.

У червні 2022 року Прокопенко тимчасово, до свого повернення з полону, передав командування підрозділом майору Микиті Надточію, позивний “Раз-два”. Це офіцер, який із моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну також перебував у Маріуполі, воював на “Азовсталі”. Тоді він був командиром другого батальйону “Азову”. Надточій став один із перших військових, евакуйованих із Маріуполя гелікоптером через важке поранення.

8 липня 2023 року, під час перебування президента Зеленського із візитом у Туреччині, стало відомо, що командири з “Азовсталі” достроково повертаються разом із ним в Україну – за домовленістю з президентом Туреччини Ердоганом “без ніяких умов”.

Того ж дня, після прильоту із Зеленським у Львів, Редіс заявив: “Ми ще скажемо своє слово в бою. Для того й повернулися”.

Процедура ексфільтрації (екстракції) – це тактичний прийом, заснований на процесі негайного виведення військових (цивільних, підрозділу тощо) з місця ведення бойових дій у безпечну зону, коли ситуація має всі загрозливі ознаки втрати контролю й може призвести до знищення особового складу. При цьому за умовами ексфільтрації виведений підрозділ чи підрозділи зобов’язуються не брати участі у бойових діях до завершення війни.

Читайте також:
Ексфільтрований до Туреччини азовець “Калина” Святослав Паламар удруге став батьком: у воїна народилася донечка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.