Командири з “Азовсталі” зустрілися з рідними в Туреччині. ФОТО

Командири із маріупольського заводу “Азовсталь”, які після полону за умовами обміну перебувають у Туреччині, нарешті зустрілися зі своїми рідними – дружинами, дітьми, сестрами тощо.

Про це ввечері в понеділок, 3 жовтня, повідомила пресслужба офісу президента.

Як відомо, командир полку Національної гвардії “Азов” Денис Прокопенко (Редіс), його заступник Святослав Паламар, в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина), старший офіцер “Азова” Олег Хоменко і командир 12-ї бригади НГУ Денис Шлега перебувають у Туреччині за умовами обміну під особистими гарантіями захисту президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Відео:

Фотогалерея (пресслужба ОП):

звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - Денис Прокопенко І Катерина звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - Сергій Волинський Волина звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - прапор звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - Сергій Волинський Волина звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - Денис Шлега звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - Денис Прокопенко і Катерина - Сергій Волинський Волина звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із родинами в Туреччині - Денис Шлега Звільнені командири з "Азовсталі" - зустріч із Єрмаком у Туреччині - нагородження
<
>
Звільнені командири з "Азовсталі" в Туреччині, жовтень 2022. Фото: ОП

Керівник офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави висловив подяку і щиру повагу українським військовим за їхню мужність, звитягу та стійкість.

Як можна побачити на фото, Героям України вручили надані їм раніше нагороди.

“Ми мусимо звільнити всіх, хто залишається в російському полоні та за ґратами, усіх, хто був примусово депортований. Ви розумієте, як це важливо. Люди – це найцінніше, що є в України. І ми наполегливо боремося за повернення кожного нашого воїна й кожного цивільного”, – зазначив керівник ОПУ.

Зустрілася зі звільненими українськими командирами і перша леді Олена Зеленська.

Фото: Олена Зеленська/Facebook

Передісторія

Нагадаємо, в межах великого обміну полоненими, що відбувся ввечері 21 вересня, Україна повернула з російського полону загалом 215 людей, серед яких – 205 захисників Маріуполя та “Азовсталі”, включно з п’ятьма командирами, та 10 іноземців.
200 осіб були передані Україні з території Білорусі на Чернігівщині, 10 іноземців полетіли до Саудівської Аравії, п’ять командирів – у Туреччині.

Президент Володимир Зеленський розповів: “Україна домовилася з Туреччиною, я говорив з президентом Ердоганом, що п’ятеро наших командирів, які звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці в комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини на час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість із ними бачитися”.

Захисники “Азовсталі” ще з квітня, перебуваючи в оточенні на заводі в Маріуполі, зверталися до світу з проханням про ексфільтрацію на територію третьої держави. Втім, тоді процедуру ексфільтрації до захисників “Азовсталі” задіяно так і не було.

Після 21 вересня “азовці” визнали, що за домовленістю задіяно відкладену екстракцію.

Процедура ексфільтрації (екстракції) – це тактичний прийом, заснований на процесі негайного виведення військових (цивільних, підрозділу тощо) з місця ведення бойових дій у безпечну зону, коли ситуація має всі загрозливі ознаки втрати контролю й може призвести до знищення особового складу. При цьому за умовами ексфільтрації виведений підрозділ чи підрозділи зобов’язуються не брати участі у бойових діях до завершення війни.

Читайте також:
Омбудсмен розповів про умови перебування командирів з “Азовсталі” в Туреччині

Дружина “Редіса” Катерина Прокопенко:
Теракт в Оленівці – це кров на руках тих організацій, які виступали гарантами для захисників “Азовсталі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна