Відкладена екстракція: звільнені з полону командири з “Азовсталі” до кінця війни залишатимуться в Туреччині

Звільнені з російського полону командири захисту “Азовсталі” перебувають у Туреччині під особистими гарантіями президента Ердогана і залишатимуться там до завершення війни.

“Майже всі звільнені вже на території України, окрім п’ятьох командирів “Азову”, які, згідно з домовленостями, досягнутими раніше з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, перебувають у Туреччині під його особистими гарантіями захисту”, – повідомляє офіс президента.

Як уточнив у зверненні за підсумками 21 вересня президент Володимир Зеленський, командир полку “Азов” Денис Прокопенко “Редіс”, його заступник Святослав Паламар (“Калина”), в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський “Волина”, полковник Нацгвардії Денис Шлега та Олег Хоменко перебуватимуть у Туреччині під особистим протекторатом Ердогана та в комфортних умовах.

“Україна домовилася з Туреччиною, я говорив з президентом Ердоганом, що п’ятеро наших командирів, які звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці в комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини на час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість із ними бачитися”, – зазначив Зеленський.

Командири захисту “Азовсталі” в Туреччині після звільнення з російського полону (гортайте):

звільнені з полону - Прокопенко photo_2022-09-22_00-52-56 звільнені з полону - Прокопенко photo_2022-09-22_00-52-11 Калина Свяослав Паламар в Туреччині - photo_2022-09-22_00-52-56
<
>
Звільнений із полону командир полку "Азов" Денис Прокопенко, 21 вересня 2022

Як відомо, захисники “Азовсталі” ще з квітня зверталися до світу з проханням про ексфільтрацію на територію третьої держави.

Процедура ексфільтрації (екстракції) – це тактичний прийом, заснований на процесі негайного виведення військових (цивільних, підрозділу тощо) з місця ведення бойових дій у безпечну зону, коли ситуація має всі загрозливі ознаки втрати контролю й може призвести до знищення особового складу. При цьому за умовами ексфільтрації виведений підрозділ чи підрозділи зобов’язуються не брати участі у бойових діях до завершення війни.

Втім, тоді процедуру ексфільтрації до захисників “Азовсталі” задіяно так і не було.

Читайте також:
Редіс, Калина, Волина, Вершинін, Мамонова, Пташка та інші:
в рамках великого обміну звільнено понад 200 українських полонених

Схема обміну: за 200 українців Росії віддали Медведчука, за п’ятьох командирів – 55 полонених росіян

Катерина Прокопенко: Теракт в Оленівці – це кров на руках тих організацій, які виступали гарантами для захисників “Азовсталі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна