Редіс, Калина, Волина, Вершинін, Пташка та інші: в рамках обміну звільнено понад 200 українських полонених

доповнено

У Чернігівській області ввечері в середу, 21 вересня, відбувся обмін полоненими, в межах якого Україна повернула з російського полону низку захисників Маріуполя, зокрема військовослужбовців з “Азовсталі”.

Про це повідомляє колишній командир полку “Азов” Максим Жорін.

“Сьогодні ввечері відбувся обмін, якого ми так довго чекали”, – написав Жорін.

Серед звільнених, фото які поширюють у соцмережах, — керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медикиня Катерина Поліщук “Пташка”, старший сержант 36-ї бригади морської піхоти Михайло Діанов “Борода” та інші.

Звільнена з полону “Пташка” Катерина Поліщук

За даними джерел “Новинарні“, серед звільнених також медик Мар’яна Мамонова, яка перебуває на дев’ятому місяці вагітності.

У соцмережах також повідомляють, що з полону повернули і Дмитра Козацького “Ореста”, чиї фото з “Азовсталі” підкорили весь світ.

Ліворуч – Дмитро Козацький “Орест”

ОНОВЛЕНО
Також цього вечора звільнені з полону командир полку “Азов” Денис Прокопенко “Редіс”, заступник командира Святослав Паламар “Калина” і в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський “Волина, а також полковник Нацгвардії, командир 12-ї бригади НГУ Денис Шлега і Олег Хоменко. Але їх привезли не в Україну, а в Туреччину за процедурою “екстракції”.

Другий ліворуч – Святослав Паламар “Калина”, у центрі – Денис Прокопенко “Редіс”, другий праворуч – Сергій Волинський “Волина”

Як доповів президенту Володимиру Зеленському голова офісу президента Андрій Єрмак (це транслювали в ефірі телемарафону “Єдині новини”), загалом у рамках цього обміну звільнено 215 осіб, з них 124 – офіцери.

При цьому, за словами Єрмака, п’ятеро командирів з “Азовсталі” перебувають у Туреччині “під особистими гарантіями президента Реджепа Ердогана”.

В. о. голови СБУ Василь Малюк під час відеозв’язку з офісом президента повідомив, що “безпосередньо нами обміняно 200 громадян України на пана Медведчука”.

“Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник”, – наголосив очільник Служби безпеки, запевнивши, що до обміну Медведчук дав усі необхідні слідству покази.

П’ятьох супергероїв (командирів), за словами Малюка, обміняли на 55 російських військовополонених.

Цей обмін вочевидь був частиною ширших домовленостей, включно зі звільненням полонених іноземців, яких Росія раніше передала в Саудівську Аравію за посередництва аравійського кронпринца.

Відтак десятеро звільнених з полону – іноземці, що прибули літаком до Ер-Ріяда. Серед них є троє іноземних добровольців, “засуджених” до страти фейковим судом у так званій “ДНР”: британці Шон Піннер та Ейден Аслін, а також громадянин Марокко Саадун Брагім.

Як повідомляє “Суспільне“, обмін відбувся у Чернігівській області. Полонених українців привезли з території Білорусі.

Серед звільнених є Костянтин Нікітенко “Фокс” та Микола Кущ “Фрост”, яких у липні “ДНРівці” на фейковому суді “засудили” до смертної кари.

Читайте також:
Повний список 215 захисників України, звільнених за обміном




Раніше сайт Al Arabiya повідомив про те, що тривають переговори щодо обміну полоненими (зокрема, йшлося про 50 українців на 200 росіян). При цьому, за інформацією видання, у списках на обмін може бути кум Путіна Віктор Медведчук.

Читайте також:
Ердоган заявив, що Україна та Росія домовилися про обмін 200 полонених

За посередництва Саудівської Аравії: РФ відпустила з полону 10 іноземців, що воювали в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна