Омбудсмен розповів про умови перебування командирів з “Азовсталі” в Туреччині

Визволені з російського полону командири з “Азовсталі” перебувають у Туреччині у гарних умовах.

Про це в понеділок, 26 вересня, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає “Укрінформ”.

Йдеться про командир полку “Азов” Дениса Прокопенка “Редіса”, його заступника Святослав Паламара (“Калину”), в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського “Волину”, полковника Нацгвардії Дениса Шлегу та Олега Хоменка.

“Вони перебувають там у гарних умовах, під особистою, скажімо так, гарантією президента Туреччини. Для них були створені всі умови щодо безпечного нормального життя, наскільки це можливо.

І єдина умова, яка була застосована до них у межах обміну військовополоненими, – це обмеження та заборона на повернення до України, поки триває війна у нашій державі з РФ”, – сказав омбудсмен.

Лубінець додав, що про якісь обмеження щодо пересування визволених командирів йому невідомо. Зокрема, у Туреччині вони зустрічаються, у тому числі, з представниками України.

“Можливо, ви бачили по фотографіях – разом з ними був Рустем Умеров, який наразі є головою Фонду держмайна, тим не менше, і він брав участь у цій операції”, – сказав він.

Відповідаючи на питання, чи зможуть п’ятеро командирів “Азова” поспілкуватися з українськими журналістами, омбудсмен висловив думку, що це відбудеться, однак про терміни говорити не став.

Уповноважений також сказав, що перед владою стоїть завдання повернути абсолютно всіх полонених, та інколи публічне коментування певних процесів у цій сфері може завадити наступним крокам. Він запевнив, що робота над поверненням громадян із полону РФ триває постійно.

“Ми постійно займаємося питанням звільнення як військовополонених, так і цивільних полонених. Перед нами стоїть завдання звільнити абсолютно всіх. Цей процес не переривається, він постійний. Навіть коли у нас відбувається уже обмін, ми домовляємося про наступні кроки”, – сказав він, додавши, що “якісь нюанси ми казати не можемо і не будемо у публічній площині”.

Водночас Лубінець запевнив, що немає розподілу полонених на більш і менш пріоритетних. Влада займається питанням повернення і військовослужбовців з острова Зміїний, і нацгвардійців, захоплених у Чорнобильській зоні, й інших наших захисників.

Відповідні чиновники займаються і питанням визволення з полону цивільних заручників, дехто з яких отримали у РФ вироки у вигляді 15, 17, 19 років ув’язнення.

“Але ми продовжуємо ними займатися. Ми надсилаємо величезні запити до РФ (щодо полонених, – “Н”), і вони якось приймають рішення, що в одних випадках вони будуть когось віддавати, а у інших – ні”, – заявив Лубінець.

Як відомо, захисники “Азовсталі” ще з квітня зверталися до світу з проханням про ексфільтрацію на територію третьої держави.

Нагадаємо, в межах великого обміну полоненими, що відбувся ввечері 21 вересня, Україна повернула з російського полону загалом 215 людей, серед яких – 205 захисників “Азовсталі”, включно з п’ятьма командирами, та 10 іноземців.

Читайте також:
Герой України Лев Пашко після звільнення з полону освідчився коханій у лікарняній палаті. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна