Рада підтримала законопроєкт про посилення штрафів для ухилянтів: про які суми йдеться

Верховна Рада 9 травня ухвалила у другому читанні законопроєкт №10379 щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Це рішення, зокрема, у кілька разів підвищує штрафи для ухилянтів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Відповідний законопроєкт пройшов перше читання місяць тому – 10 квітня. У четвер у другому читанні його було ухвалено парламентарями в цілому 256 голосами “за”.  “Проти” ніхто не проголосував, утрималися – 4.

Нині за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію призовники, військовозобов’язані та резервісти притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення. Штрафи за ухилення від мобілізації становлять від п’ятдесяти (850 гривень) до ста (1 700 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас законопроєкт №10379 передбачає суттєве підвищення штрафів для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

За що саме і скільки доведеться заплатити

Фактично запроваджуються три режими – порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану. Відповідно, штрафи за ст. 210, що стосуються військового обліку, становитимуть:

  • у мирний час – від 3 400 до 5 100 гривень;
  • у воєнний час (або повторне порушення) – від 17 000 до 25 500 гривень.

Відповідно до ст. 210-1, за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час:

  • для громадян – від 5 100 до 8 500 гривень;
  • для посадових та юридичних осіб – від 17 000 до 34 000 гривень.

За ухилення від мобілізації у воєнний час:

  • для громадян –від 17 000 до 25 500 гривень;
  • для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 000 гривень.

Штрафи набудуть чинності наступного дня після оприлюднення закону. Його ще має підписати президент Володимир Зеленський.

Після цього за неявку до ТЦК за повісткою, ухилення від постановки на облік та за несвоєчасне оновлення даних спочатку призначатимуть мінімальний штраф у 17 000 гривень. А підприємства, які ігнорують необхідність ведення військового обліку працівників, каратимуть на суму від 34 000 гривень.

Положення ст. 210 та 210-1 не застосовуються, якщо ТЦК має можливість отримати персональні дані з електронних державних реєстрів.

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна