Кримінальної відповідальності за відмову проходити ВЛК не буде, але штрафи залишили: нардеп розповів про новий “мобілізаційний” закон

Законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення” “максимально лібералізували”. Зокрема, суттєво знизили початково запропоновані штрафи та виключили кримінальну відповідальність за відмову від проходження медкомісії під час мобілізації.

Таке рішення ухвалив комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час позачергового засідання.

Про це в процесі роботи над законопроєктом № 10379 повідомив народний депутат, член комітету Олександр Бакумов.

За його словами, комітет не підтримав запропоновані урядом штрафи в разі не постановки на військовий облік, і знизив їх.




У затвердженому до другого читання законопроєкті йдеться про те, що в разі, якщо військовозобов’язаний не став на військовий облік чи не оновив свої дані у ТЦК (зокрема, щодо місця проживання та номеру телефона), він муситиме заплатити від 17 до 25,5 тисяч гривень штрафу (раніше пропонувалося  від 153 тис. грн до 204 тис. грн).

Штраф не накладатимуть за ненадання інформації, що міститься в держреєстрах (наприклад, номер паспорта, виїзди за кордон тощо), оскільки держава має сама впоратися з обміном такими даними.

Але штраф доведеться заплатити, якщо після отримання повістки особа не з’явиться у ТЦК.

Штрафи накладатимуть упродовж року з моменту вчинення правопорушення, але не пізніше, як через три місяці з моменту виявлення правопорушення.

Також із законопроєкту виключили норму про  притягнення до кримінальної відповідальності за непроходження військово-лікарської комісії.

Читайте також:
Президент підписав закон про мобілізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна