Туреччина не висувала ніяких умов Україні щодо повернення командирів “Азовсталі”, – посол Боднар

Анкара не висувала жодних умов Києву з приводу повернення командирів “Азовсталі”.

Про це повідомив посол України у Туреччині Василь Боднар в ефірі “Радіо Свобода” 10 липня.

З його слів, Туреччина зацікавлена у цій операції, оскільки прагне зміцнити свої позиції на міжнародній арені.

“Насправді будь-яких умов, про які мені було б відомо, щодо повернення наших військовослужбовців, не було висунуто. Навпаки, це якраз особливість цієї позиції турецької сторони як медіатора, яка надає так звані добрі послуги для того, щоб сам процес тривав. Її роль, звичайно, у цьому процесі також важлива. Оскільки піднімаються її рейтинги. Давайте не рахувати, що це тільки добрий жест в сторону України. Але це також посилення позицій Туреччини в комунікації з російською стороною”, – сказав Боднар.

Переговори щодо звільнення командирів тривали кілька місяців. І до цього процесу був залучений “увесь дипломатичний авангард”, додав посол.

Зокрема, за його словами, і президент Володимир Зеленський піднімав це питання під час попередніх телефонних розмов зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом.

“Підготовча робота тривала впродовж декількох місяців. Президент вів переговори з президентом Ердоганом не тільки під час візиту, але й попередньо було декілька телефонних дзвінків, були контакти, звичайно, там, де тільки можна було знайти такі контакти”, – заявив Боднар.

Контекст

Як писала “Новинарня“, по завершенні візиту в Туреччину 8 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що разом із ним в Україну повертаються командири “Азовсталі” Денис Прокопенко “Редіс”, Святослав Паламар “Калина”, Сергій Волинський “Волина”, Олег Хоменко та Денис Шлега.

За наказом командування у травні 2022 року вони вийшли з “Азовсталі” у полон до росіян. У межах великого обміну полоненими, що відбувся ввечері 21 вересня 2022 року, Україна повернула з російського полону  205 захисників Маріуполя та “Азовсталі”, включно з п’ятьма командирами, яких одразу доправили в Туреччину.

Тоді президент Зеленський розповів: “Україна домовилася з Туреччиною, я говорив з президентом Ердоганом, що п’ятеро наших командирів, які звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці в комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини на час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість із ними бачитися”.

Коли стало відомо, що після переговорів Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом командири оборони “Азовсталі” повертаються в Україну, в Росії цю інформацію сприйняли дуже болісно. Зокрема, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що це “порушення домовленостей як з боку Туреччини, так і з боку Києва”, про яке “ніхто не поставив Росію до відома”.

Читайте також:
Визволення українців з полону РФ, зернова ініціатива і членство України в НАТО: підсумки зустрічі Зеленського з Ердоганом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна