Визволення українців з полону РФ, зернова ініціатива і членство України в НАТО: підсумки зустрічі Зеленського з Ердоганом

Під час зустрічі Володимира Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Стамбулі серед пріоритетних були питання допомоги у поверненні українських громадян з російського полону, також обговорили відновлення “зернової ініціативи”, українську “формулу миру” та співпрацю в технологічно-економічній сфері.

Про це президент України повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів у Стамбулі, інформує його пресслужба.

За словами Зеленського, тема повернення з полону РФ усіх українських полонених, політв’язнів, зокрема кримських татар, та депортованих дітей порушується й під час телефонних контактів очільників двох держав.

Водночас він зазначив, що “до появи конкретних результатів недоцільно коментувати цей процес”.

Як повідомляє сайт президента, під час зустрічі Зеленський та Ердоган також докладно обговорили ситуацію, що склалася в Чорноморському регіоні та Європі загалом, і “мають однакове бачення щодо неприпустимості нав’язування Україні й Туреччині будь-чого в Чорноморському регіоні, що не відповідає інтересам двох народів”.

“Чорне море має бути простором безпеки, співпраці, а не війни та будь-яких криз чи так званих заморожених конфліктів, які можуть будь-якої миті знову розпалитися й ударити по життю і людях. Я вдячний Туреччині за незмінну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України”, – заявив Зеленський.

Окремо сторони обговорили ситуацію в окупованому Росією Криму, який вона використовує як плацдарм для загроз і небезпек.

“У будь-якому разі ми відновимо наш законний контроль над Кримом і повернемо безпеку на півострів та справедливість усім людям у Криму, зокрема кримськотатарському народу, який зараз, на жаль, знову зазнає жорстоких репресій і тиску з боку Росії”, – наголосив президент України.

Він також подякував турецькій стороні за підтримку Чорноморської зернової ініціативи та гуманітарної ініціативи “Зерно з України” й наголосив, що необхідно докладати більших зусиль для обмеження агресивних амбіцій Росії, яка останнім часом максимально блокує рух суден із продовольством коридорами в Чорному морі й “поводиться в Чорному морі так, ніби вона тут господар”.

Зеленський також повідомив, що під час його візиту в Туреччину були укладені домовленості про співпрацю двох держав у військово-промисловому комплексі, розвитку технологій, виробництві безпілотників та інших стратегічних галузях.

“Я запросив Туреччину приєднатися до масштабної роботи в межах відбудови України, відбудови й трансформації – це колосальний економічний проект. І досвід Туреччини, її інвестиції, технології нам очевидно потрібні”, – констатував президент.

Реджеп Таїп Ердоган, зі свого боку, зазначив, що Туреччина “докладала всіх можливих зусиль, щоб запобігти війні Росії проти України”, а коли вона все ж почалася, заявила про неприйнятність цієї несправедливої агресії, яка суперечить міжнародному праву.

Він підкреслив, що від самого початку незаконної анексії Криму Туреччина незмінно заявляє про підтримку територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України.

“Ми продовжимо докладати зусиль для завершення війни на базі переговорів, перебуваючи у повній солідарності з Україною”, – запевнив він.

Щодо Чорноморської зернової ініціативи, термін дії якої спливає 17 липня, Ердоган зазначив, що “обговорюватиме з президентом РФ” необхідність її продовження.

Турецький лідер також висловив підтримку української “формули миру” і заявив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.

Читайте також:
Зеленський за один день зустрівся з президентами Чехії й Болгарії і поїхав до Туреччини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна