“Зерно з України” в День пам’яті жертв Голодомору: в Києві відбувся міжнародний саміт з продовольчої безпеки

У День пам’яті жертв Голодомору, 26 листопада 2022 року, в Києві відбувся Міжнародний саміт із продовольчої безпеки, на якому лідери різних держав та Євросоюзу обговорили українську ініціативу Grain from Ukraine (“Зерно з України”).

Для участі в саміті особисто до України прибули прем’єр-міністри Матеуш Моравецький (Польща), Інгріда Шимоніте (Литва) й Александр Де Кроо (Бельгія), а також президентка Угорщини Каталін Новак.

Окрім того, у форматі онлайн до саміту долучилися президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц,  генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та інші.

Як повідомив президент Володимир Зеленський, до ініціативи Grain from Ukraine уже приєдналися понад 20 держав та ЄС і було зібрано близько 150 мільйонів доларів.

“За програмою Grain from Ukraine до кінця наступної весни ми плануємо відправити мінімум 60 суден – не менше 10 на місяць – до країн під загрозою голоду та посухи: Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Ємен, Конго, Кенія та Нігерія“, – сказав президент.

Він зауважив, що одне судно з українським зерном забезпечує потреби 90 тисяч людей.

“Наша мета амбітна й конкретна – врятувати від голоду щонайменше 5 мільйонів людей. На цьому шляху Україна вже зробила перші кроки – відправила перші кораблі. У середині листопада – 27 тисяч тонн пшениці для Ефіопії. Сьогодні завантажується ще одне судно. І це – ще 30 тисяч тонн пшениці для людей в Ефіопії. Зараз під завантаження до портів України йдуть ще три судна. Вони доправлять понад 80 тисяч тонн продовольчої пшениці для країн, які найбільше цього потребують”, – повідомив президент.

Він наголосив, що критична ситуація з продовольством у країнах Африки відбулася через свідоме блокування Росією експорту зерна з українських портів. І зауважив, що такі дії РФ можуть зумовити в африканських державах не лише голод, а й соціальний хаос.

Також президент наголосив, що Україна невипадково запускає програму в День пам’яті жертв голодомору-геноциду, який влаштував проти українського народу тоталітарний сталінський режим, прагнучи знищити українців у тому числі й шляхом штучно створеного голоду.

“Ми не дамо залишити без їжі й води мільйони людей у світі. Ми пам’ятаємо, як це було колись. Ми знаємо, як це відбувається, на жаль, сьогодні. Не допустимо, щоб це було завтра. Ні в нас, ні в будь-якій державі світу на всій планеті”, – зауважив Зеленський.

Окрім того, він закликав ті держави світу, які цього ще не зробили, визнати Голодомор 1932-33-го років геноцидом українського народу.

Як писала “Новинарня“, 17 листопада стало відомо, що Росія погодилася продовжити так звану “зернову угоду” ще на 120 днів. З моменту початку дії угоди, яка розблокувала Чорне море, загалом 11 млн тонн української сільськогосподарської продукції потрапили до 38 країн світу.

Однак деякі з найбідніших країн опинилися поза ринком через високі ціни на зерно.

Суть програми під назвою “Зерно з України” полягає в тому, що країни-учасниці проєкту купують сільськогосподарську продукцію в українських виробників – пріоритет надається малим та середнім підприємствам – і передають її до країн, що перебувають на межі голоду.

Ініціатива кидає виклик російському наративу про те, що відповідь Заходу на війну Путіна проти України посилила існуючий дефіцит продовольства в Африці.

Читайте також:
День пам’яті жертв Голодомору: пам’ятаємо кожне зерня 1933-го, мстимося

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна