День пам’яті жертв Голодомору: пам’ятаємо кожне зерня 1933-го, мстимося

У День пам’яті жертв Голодомору, який 2022 року припадає на 26 листопада, українці традиційно о 16:00 запалюють у вікнах свічку пам’яті. О 12:00 відбулася загальнонаціональна хвилина мовчання.

“Щороку в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років. У цьому та наступному роках минає дев’ять десятиліть від злочину геноциду українського народу”, – нагадує Український інститут національної пам’яті.

В УІНП закликають долучитися до традиційної акції вшанування пам’яті жертв штучного голоду “Запали свічку”.

“Засвітіть вогники у вікнах ваших осель як символ пам’яті про відібрані сталінським геноцидом життя.

Цього року, коли російський режим, який є спадкоємцем радянського тоталітаризму, намагається занурити нашу країну в цілковиту темряву, цей жест пам’яті має особливий зміст.

Єднаючись у такий спосіб у вшануванні тих, хто став жертвою геноциду голодом, ми нагадуємо собі й усьому світу, що темрява не може перемогти, що рано чи пізно зло засуджують, а жертв – пам’ятають і шанують”, – ідеться в заяві УІНП.

Відео УІНП:

Зазвичай у цей день відбуваються пам’ятні заходи біля Музею Голодомору в Києві. Втім, варто мати на увазі, що у зв’язку з безпековою ситуацією доступ на територію Національного музею Голодомору-геноциду обмежено з 12:00 до 17:00.

Тож усіх, хто має бажання віддати шану жертвам геноциду, закликають приходити до Музею після 17:00: у цей час відбуватиметься запалення лампадок, організоване Інститутом національної пам’яті.

Із закликом до українців та всієї світової спільноти “засвітити вогники у вікнах як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися” звернулося й Міністерство культури та інформаційної політики.

“Як і 90 років тому, сьогодні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору – знищення української ідентичності та української нації. Проте ми знаємо – наша пам’ять про минулі злочини має бути живою і чесною, щоб запобігти геноциду в майбутньому”, – наголошують у відомстві.

Відео МКІП:

Президент Володимир Зеленський цього дня заявив: “Українці пройшли через дуже страшні речі. І попри все зберегли здатність не підкорюватися та свою волелюбність. Колись нас хотіли знищити голодом, тепер – темрявою та холодом.
Нас не зламати.
Наш вогонь не згасне.
Ми знову переможемо смерть”.

“24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Окупація та блокада лишали без їжі й води тисячі людей. Ми не дамо залишити без їжі та води мільйони людей у світі. Ми пам’ятаємо, як це було колись. Знаємо, як це, на жаль, відбувається сьогодні. Не допустимо, щоб це було завтра – у нас і на всій планеті. Наш прапор – це блакитне небо й золоте пшеничне поле. Наша земля завжди дарувала щедрі плоди. Наша країна завжди ділилася ними зі світом.

Україна як один із гарантів світової продовольчої безпеки і надалі робитиме свій ключовий внесок. Попри війну. Попри перешкоди. Попри спроби нас знищити. Україна виконуватиме свої експортні зобов’язання щодо постачання зерна та іншої сільськогосподарської продукції на світовий ринок.

Україна – борець за життя. Своє та інших народів. Життя без неволі. І без голоду”, – сказав також президент України на саміті в Києві.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів визнати Голодомор геноцидом українського народу.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що сьогодні, в 90-ті роковини початку Голодомору 1932-1933 років в Україні, мета загарбницької геноцидної війни Росії не відрізняється від мети геноциду-1933 років – знищення української нації та її державності.

“Як і в 1932-1933 роках НКВД вилучало в українців останнє продовольство, так і в 2022 році російські окупаційні війська грабують українські елеватори та вивозять українське зерно. Перешкоджаючи роботі Чорноморської зернової угоди, Кремль використовує продовольство як зброю задля втілення своєї агресивної політики. Низка країн та регіонів опинилася на межі голоду через війну Росії проти України”, – зазначили у відомстві.

У МЗС наголосили, що агресія Росії проти України доводить, що “безкарне зло і невизнані історичні помилки повертаються в наш час у гірших масштабах“.

“Закликаємо міжнародних партнерів відновити історичну справедливість – визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу та не допустити подальших воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду з боку Росії”, – йдеться в заяві МЗС.

Читайте також:
Парламент Молдови визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства і українського народу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна