“Люблінський трикутник” у Києві: прем’єри Польщі, Литви й України закликали світ визнати спільною метою звільнення всієї української території

Прем’єр-міністри Польщі Матеуш Моравецький та Литви Інгріда Шимоніте під час візиту в Київ у суботу, 26 листопада, підписали з українським колегою Денисом Шмигалем спільну заяву, в якій закликали світ визнати спільною метою звільнення всієї території України.

Про підсумки зустрічі очільників урядів у рамках “Люблінського трикутника” “Європейська правда”.

Прем’єр-міністри трьох держав закликали міжнародну спільноту “визначити чіткою спільною метою відновлення територіальної цілісності України та звільнення всієї тимчасово окупованої території України“, йдеться в ухваленій заяві.

У документі також ідеться про активізацію процесу переговорів щодо вступу України в НАТО, з огляду на майбутній Північноатлантичного Альянсу, що відбудеться 2013 року у столиці Литви Вільнюсі.

Після зустрічі з польським та литовською колегами глава уряду України Денис Шмигаль зазначив, що у спільній заяві, серед іншого, відзначено суттєвий внесок “Люблінського трикутника” у консолідацію міжнародної підтримки України та протидію агресивній політиці Росії, розслідування її воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності, а також необхідність подальшого посилення військової, фінансової та гуманітарної допомоги нашій державі.

Прем’єр наголосив, що 9 місяців війни довели, наскільки важлива єдність народів України, Польщі та Литви.

“Сьогоднішня зустріч вкотре показала, що Україну, Литву та Польщу об’єднують спільні цілі, цінності, єдина позиція в оцінках загроз, а також спільне бачення щодо протистояння російській агресії та наближення нашої перемоги”, – наголосив Шмигаль.

За його словами, на зустрічі прем’єрами обговорювалося широке коло питань: гуманітарна, фінансова, економічна, енергетична політики.

Прем’єр наголосив, що також сторони обговорили пріоритетні питання, зокрема перемогу України у війні проти Росії, а тако питання постачання в Україну генераторів і всього необхідного обладнання для того, щоб пережити зиму.

Окрім того, Моравецький та Шимоніте разом зі Шмигалем та президентом Володимиром Зеленським узяли участь в обговоренні української ініціативи допомоги продовольством бідним країнам “Зерно від України” (Grain from Ukraine).

У цей день у Києві перебуває також прем’єр-міністр Бельгії.

26 листопада, в День пам’яті жертв голодоморів в Україні, у Києві відбувається саміт з глобальної продовольчої безпеки, на якому кілька країн і Європейський Союз зобов’язуються надати значні суми, щоб доставити українське зерно до найбідніших країн світу.

Читайте також:
Польща передала містам України ще 1570 терміналів Starlink на випадок блекауту

Литва надасть Україні додаткові боєприпаси і протидронне обладнання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна