Зеленський за один день зустрівся з президентами Чехії й Болгарії і підтвердив, що їде в Туреччину

Президент України Володимир Зеленський після візиту в Болгарії прилетів у Прагу, де зустрівся з президентом Чехії Петром Павелом.

Про це ввечері четверга, 6 липня, повідомляє “Суспільне“.

Це перший візит українського президента у Чеську Республіку за останні 14 років. У Празькому Граді лідери провели спільну пресконференцію, де обговорили контрнаступ, ЗАЕС та підтримку з боку чеської сторони.

Під час спільного брифінгу з Павелом Зеленський, відповідаючи на запитання чеського журналіста, заявив, що одне з гасел Росії в агресії проти України — це “захист російськомовних українців”, проте сама ж російська армія вбиває цих людей.

“Росія, з моменту повномасштабного вторгнення, в більшості вбила російськомовних людей. Війна на сході — там було дуже багато людей, які розмовляли російською. Південна частина України — там люди розмовляють українською та російською. Харків теж розмовляв українською та російською. Усі ці регіони атакує Російська Федерація”, — зауважив Зеленський.

Він зазначив, що Росія не має підтримки, оскільки її головне гасло, нібито РФ підтримує людей, які розмовляють російською, “помножене на нуль, адже вони вбили більшість російськомовних громадян.

Президент Чехії, своєю чергою, сказав, що візит українського президента є оцінкою підтримки, яку Прага надає Києву від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Загалом Чехія виділила Україні 45 млрд чеських крон, і за словами Павела, ця підтримка триватиме й надалі.

Також президенти обговорили контрнаступ України, який триває на півдні та сході.

“Ми наступаємо. Ініціатива зараз у нас. Наступ не швидкий, це факт, але попри це ми йдемо вперед, а не рухаємося назад, як росіяни. І тому я бачу в цьому позитив”, — сказав Зеленський.

Павел натомість уже не вперше заявив, що в України цього року є лише одна можливість провести контрнаступ. Підготовка вимагає багато часу, джерел і “нереалістично очікувати”, що в разу неуспішного наступу можна буде одразу розпочати другий.

“Висновок один: ми маємо зробити все для того, щоб цей контрнаступ був успішним“, — наголосив чеський президент.

Він запевнив, що Чехія й надалі підтримувати українську армію, а також зацікавлена допомагати з відбудовою України не тільки після завершення війни, а й уже зараз. Зокрема, на наступному тижні Україну відвідають представники чеського бізнесу, які зацікавлені в інвестиціях.

Петр Павел також наголосив, що підтримує вступ України в НАТО після завершення війни: “В інтересах Чеської Республіки, щоб у момент, коли війна закінчиться, Україна розпочала переговори про вступ до НАТО”.

“Росія не така сильна, як намагалася нас переконати”, – додав президент Чехії.

Водночас він підкреслив, що членство в НАТО, як і в Євросоюзі, “не є автоматичним – для цього треба провести реформи та відповідати необхідним критеріям”.

Також президенти Зеленський і Павел у Празі зустрілися з 14-річним українцем Антоном Коцком із міста Борислав Львівської області, який з березня 2022 року перебуває в Чехії на лікуванні. Хлопчик мріяв зустрітися з президентом України й записав відеозвернення до нього. У відповідь Зеленський записав звернення для Антона.

Фото: сайт президента

На зустрічі в Празі він подарував Антонові марку із зображенням пса Патрона й гаслом “Сильніші разом”. Антон у відповідь подарував президенту футболку зі своїм малюнком і написом “Разом ми сила”, сувенір у формі серця, а також фігуру богині правосуддя Феміди. Президенту Чехії хлопець також вручив подарунки, подякувавши Чехії за гостинність.

Болгарія: “наляканий” проросійський президент

Як писала “Новинарня“, раніше цього ж дня Зеленський відвідав з візитом Болгарію, де підписав із премʼєр-міністром Ніколаєм Денковим спільну декларацію про підтримку членства України в НАТО.

Під час візиту Зеленський також посперечався з президентом Болгарії Руменом Радєвим, який дотримується досить проросійської позиції.

Під час зустрічі української та болгарської делегацій Радєв заявив, що немає швидкого вирішення” війни в Україні та “все більше і більше зброї не вирішить проблему”. У відповідь Зеленський спитав, як би Болгарія діяла в разі повномасштабного вторгнення Росії.

“Ви б сказали: “Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?” Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли”, – парирував Зеленський.

Також український президент розкритикував Радєва за використання слова “конфлікт” замість війни й відкинув пропозиції про “дипломатичне врегулювання”, пояснивши, що військова допомога Києву – кращий варіант, ніж допустити, щоб “війна прийшла до вас”.

“Україна й НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше не може бути. Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу і Європейський Союз. Це їхні цілі. Ви мене розумієте?” – наголосив Зеленський.

Болгарський президент, який, за описом Politico, протягом виступу Зеленського був “наляканий” і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь “пропозицію”.

Далі – Туреччина: зерновий коридор, полонені, НАТО

Після Болгарії та Чехії Зеленський уперше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну відвідає Туреччину, де зустрінеться з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Візит має відбутися 7 липня, повідомили турецькі державні ЗМІ.

Як очікується, на зустрічі двох лідерів, серед іншого, йтиметься про укладену за посередництва Туреччини й ООН угоду з Росією щодо дозволу поставок українського зерна з чорноморських портів. Росія заявила, що може заблокувати “зернову угоду”, термін дії якої закінчується 17 липня.

Крім того, очікується, що Зеленський закликатиме Ердогана дати “зелене світло” членству Швеції в НАТО напередодні саміту Альянсу 11-12 липня у Вільнюсі.

Під час пресконференції у Празі Зеленський підтвердив, що планує візит у Туреччину та зустріч з Ердоганом.

“Ми повинні сьогодні акумулювати всіх лідерів Альянсу, аби тиснути на РФ не тільки на полі бою. Тиснути разом. У нас [із президентом Ердоганом] є кілька питань до обговорення. Це зернова ініціатива. Це дуже важливе питання підтримки України в НАТО. Це обмін полоненими. У нас є багато тем до обговорення, сподіваюся, будемо мати з них певні домовленості з президентом Туреччини”, – зауважив Зеленський.

Читайте також:
Президент у Болгарії підписав декларацію про членство України в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна