“Каялися в злочинах, клеїли дурня”: стали відомі імена й історії льотчиків РФ, звільнених із полону за обміном 6 травня

Для звільнення з полону 45 військовослужбовців полку НГУ “Азов”, які захищали Маріуполь, Україна віддала в рамках обміну трьох російських льотчиків, котрі бомбили українські населені пункти.

Про такі деталі обміну військовополоненими, що відбувся 7 травня, повідомив журналіст Андрій Цаплієнко.

Військкор розповів про кожного звільненого пілота ВКС Росії. Зокрема, один із них був збитий і перебував у полоні ще з березня 2022 року.

1. Криштоп Максим Сергійович, підполковник, заступник командира 47-го авіаполку в м. Воронеж

Максим Криштоп

Він на Су-34 бомбив Балаклію та Ізюм, тож на його рахунку не одна жертва. 3 березня 2022 року літак Криштопа скинув на Харківську радіотелевізійну станцію дві авіабомби загальною масою 2,5 тонни у тротиловому еквіваленті, після чого його “сушку” збили. Росіянину вдалося катапультуватися, але його взяли у полон і засудили до 12 років в’язниці.

У березні 2022-го на пресконференції російських пілотів Криштоп покаявся в злочинах, які скоїла російська авіація і він особисто.

2. Малов Сергій Володимирович, майор, командир ланки 159-го авіаполку в Карелії

Сергій Малов

Літав на Су-35. Клеїв із себе дурня, стверджуючи, що бомбив лише антени РЛС, здійснивши 20 бойових вильотів. Його збили на початку квітня над Ізюмом.

Російські “воєнкори” писали, нібито в Малова “були обморожені ноги, далі гангрена, частину ступні ампутували (?) у в’язниці”. Однак він вижив і повернувся до Росії.

3. Косик Сергій Сергійович, підполковник, заступник командира 14-го авіаполку в м. Курськ

Сергій Косик

Пілот Су-30СМ. Бомбив Харків та Балаклію.

Про нього відомо, що його винищувач українські сили збили також у березні 2022 року неподалік Ізюма на Харківщині.

За даними російських пабліків, він “11 днів ховався і виживав у тилу супротивника, намагаючись вийти до своїх”. Але все одно потрапив у полон.

Спілкуючись із Цаплієнком улітку 2022-го, “засуджував війну, але якось абстрактно, мовляв, зрозумів, що війна це погано”.

“Зараз, напевно, в Росії вони будуть розповідати про тортури «укронацистів». Це прогнозовано. Головне, щоб вони не вирішили повернутися за штурвали своїх «сушок». Тому що, якщо повернуться, другий обмін навряд чи для них відбудеться”, – додав Цаплієнко.

Російські пілоти, яких обміняли на “азовців”. Фото: МО РФ

Наразі достеменно невідомо, чи є в українському обмінному фонді ще російські військові льотчики, яких можна було б обміняти. Утім, у російських медіа згадувалися прізвища лише цих трьох полонених пілотів, пише “ВВС Україна“.

Читайте також новину з березня 2022:
У Харкові затримали пілота збитого винищувача РФ, який бомбив місто

Передісторія

Як повідомляла “Новинарня“, 6 травня відбувся обмін військовополоненими в форматі 45 на 3.

Додому  повертаються 42 чоловіків та троє жінок із полку НГУ “Азов” – захисники маріупольського заводу “Азовсталь”, які потрапили в полон 16-20 травня 2022 року.

СПИСОК ЗВІЛЬНЕНИХ

Десятеро військових належать до офіцерського складу, 35 – солдати і сержанти.

Серед них є бійці легендарного підрозділу “Ведмеді”, яких показово “судили” окупанти в ОРДО, погрожуючи стратою за “законами ДНР”.

За офіційними повідомленнями, визволили, зокрема, учасника вже легендарної “вертолітної” місії ГУР МО з евакуації поранених з “Азовсталі”. Евакуаційний гелікоптер, в якому він перебував, було збито, але воїн вижив. Важко пораненому, йому погрожували так званим “судом”. Тепер військовослужбовець пройде курс лікування та реабілітації.

Крім того, з неволі повернулася молода пара, яка побралася на “Азовсталі”.

Також звільнений “азовець” – ветеран афганської війни, 56-річний головний сержант, який отримав поранення на Майдані, пройшов АТО, ООС та відбивав повномасштабну агресію рашистів.

А ще – медик, який уже потрапляв у полон після Широкинської операції “Азову” 2015 року. Тоді він пробув у полоні понад два роки, а після звільнення знову пішов служити. Повторно потрапив у полон, захищаючи “Азовсталь” у Маріуполі.

Як можна було зрозуміти з повідомлення з російського боку, в обмін на 45 “азовців” Україна віддала трьох льотчиків РФ.

Читайте також:
Україна наближається до обміну “всіх на всіх”, – Буданов

Обміни полоненими

14 січня стало відомо, що Росія зірвала запланований великий обмін військовополоненими. Надалі у Стамбулі про обмін говорили омбудсмани двох країн Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова; було зафіксовано кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та заручників.

Як інформувала “Новинарня“, попередні великі обміни відбувалися:

Читайте також:
Сивий із яблуком, відомий маркетолог.
Користувачів соцмереж вразило фото воїна, який пробув у полоні 11 місяців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.