Україна визволила з полону 45 “азовців” і “азовок”, віддавши трьох льотчиків РФ

У результаті обміну вдалося визволити з полону ще 45 українських військових НГУ – захисників і захисниць заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

Про це в суботу, 6 травня, повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Ідеться про полк НГУ “Азов”.

“Додому повертаються 42 захисники та троє захисниць “Азовсталі” з Національної гвардії України. Десятеро військових належать до офіцерського складу, 35 – до рядового та сержантського”, – ідеться в повідомленні коордштабу.

“Всі вони – нацгвардійці з підрозділу, створеному 9 років тому на азовських берегах”, – зазначив керівник офісу президента Андрій Єрмак.

СПИСОК ЗВІЛЬНЕНИХ

Як можна зрозуміти з повідомлення з російського боку, в обмін на 45 “азовців” Україна віддала трьох льотчиків РФ.

“Внаслідок складного переговорного процесу з підконтрольною київському режиму території повернуто трьох російських військовослужбовців – льотчиків ВКС Росії, яким у полоні загрожувала смертельна небезпека”, – йдеться в пресрелізі МО РФ.

За офіційними даними української сторони, чимало зі звільнених сьогодні військовослужбовців мають поранення та серйозні проблеми зі здоров’ям. В Україні їм нададуть всю необхідну допомогу, вони пройдуть реабілітацію та отримають усі соціальні виплати та відповідне грошове забезпечення.

“Визволили, зокрема, учасника вже легендарної “вертолітної” місії ГУР МО з евакуації поранених з “Азовсталі”. Евакуаційний гелікоптер, в якому він перебував, було збито, але воїн зумів вижити. Важко пораненому, йому погрожували так званим “судом”. Тепер військовослужбовець пройде курс лікування та реабілітації”, – ідеться в повідомленні координаційного штабу.

Також із неволі повернулася молода пара, яка побралася на “Азовсталі”.

А ще – медик, який уже потрапляв у полон рашистів після Широкинської операції 2015 року. Тоді він пробув у полоні понад два роки, а після звільнення знову пішов служити. Повторно потрапив у полон, захищаючи “Азовсталь” у Маріуполі.

“Дихає повітрям волі також ветеран афганської війни, 56-річний головний сержант, який отримав поранення на Майдані, пройшов АТО, ООС та відбивав повномасштабну агресію рашистського ворога”, – розповіли в коордштабі.

Фотогалерея:

звільнені з полону 6 травня 2023_10 звільнені з полону 6 травня 2023_5 звільнені з полону 6 травня 2023_2 звільнені з полону 6 травня 2023_3 звільнені з полону 6 травня 2023_7 звільнені з полону 6 травня 2023_1 звільнені з полону 6 травня 2023_8 звільнені з полону 6 травня 2023_6 звільнені з полону 6 травня 2023_4
<
>
Звільнені з полону 6 травня 2023. Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

“Україна продовжує складну роботу для повернення з ворожого полону усіх наших військовослужбовців. Ми боремось за кожного і кожну”, – наголосили в штабі.

Читайте також:
Україна наближається до обміну “всіх на всіх”, – Буданов

Передісторія

14 січня стало відомо, що Росія зірвала запланований великий обмін військовополоненими. Надалі у Стамбулі про обмін говорили омбудсмани двох країн Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова; було зафіксовано кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та заручників.

Як інформувала “Новинарня“, попередні великі обміни відбувалися:

Читайте також:
Сивий із яблуком, відомий маркетолог.
Користувачів соцмереж вразило фото воїна, який пробув у полоні 11 місяців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна