Україна повернула з полону ще 10 військових і двох цивільних

Україні вдалося повернути з російського полону ще 12 своїх громадян – 10 військовослужбовців та двох цивільних, – серед яких п’ятеро важкопоранених.

Про це в понеділок, 3 квітня, повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Десятеро оборонців належать до солдатського та сержантського складу. Вони були захоплені в полон, зокрема, у боях біля Бахмута, сіл Опитного та Оріхово-Василівки на Донеччині, поблизу Кремінної та Червонопопівки на Луганщині.

Двоє цивільних, яких Росія утримувала як заручників, – із села Липці Харківської області та з Маріуполя.

Звільнені військовослужбовці належать до Збройних сил України, зокрема, 518-го окремого батальйону спеціального призначення, 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”, 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 57-го окремого стрілецького батальйону.

Як повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повернення українців з полону відбулося у відповідь на репатріацію важкопоранених та важкохворих полонених російських військових, яка відбулася 24 березня.

Серед важкопоранених троє – військові і двоє – цивільні громадяни України, зазначив Лубінець.

Він також нагадав, що відповідно до Женевських конвенцій, цивільних людей взагалі не мали б брати у полон.

Читайте також:
Україна в односторонньому порядку передала Росії важкопоранених полонених

Передісторія

14 січня стало відомо, що Росія зірвала запланований великий обмін військовополоненими.

Надалі у Стамбулі про обмін говорили омбудсмани двох країн Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова; було зафіксовано кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та заручників.

Як інформувала “Новинарня“, попередні обміни відбулися:

Перед тим у рамках найбільшого обміну 21 вересня 2022 року було звільнено 215 українських військових, громадян України та іноземних волонтерів і легіонерів, а 17 жовтня – 108 жінок.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна