Омбудсман Лубінець говорить про кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та старих заручників

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів про результати третього раунду переговорів з уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою, які відбулися в Туреччині, зокрема про подачу списків на обмін полоненими

Про це йдеться в повідомленні пресслужби омбудсмана 13 січня.

“Упродовж понад двох годин обговорили гуманітарні питання. Зокрема, ініціативу щодо пришвидшення та поглиблення питання повернення наших військовополонених та звільнення цивільних заручників”, – зазначено в повідомленні.

Щодо цивільних заручників визначено такі категорії:

  • затримані Росією з 2014  року до 24 лютого 2022 року, в тому числі на території Криму (“бранці Кремля”, 158 осіб);
  • затримані на території Донецької та Луганської областей (373 людини);
  • цивільні заручники, яких РФ затримала і затримує на територіях, що тимчасово перебували чи перебувають під російською окупацією з 24 лютого 2022 року (зокрема в Київській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях). Кількість таких людей, стосовно яких офіційно звернулися до українського омбудсмана, становить понад 20 тисяч осіб.

Як передає “Новинарня“, в ефірі національного телемарафону Лубінець розповів, що в діалозі з Москальковою вони звіряють зміст Женевських конвенцій, їхні переклади різними мовами, і російська сторона бере до уваги ці документи.

Переговори відбувалися як за посередництва турецького колеги, так і у двосторонньому форматі.

“Під час спілкування домовилися, що РФ на підставі Женевських конвенцій розгляне пропозицію щодо проведення репатріації поранених військовослужбовців”, – ідеться в повідомленні офісу омбудсмана.

Зазначається, що, окрім цього, українська сторона передала списки цивільних осіб (з числа 20 тисяч), щодо яких у нас немає інформації: де вони перебувають, в якому стані чи потребують медичної допомоги та інше.

За основу формування списків взяли віковий ценз та передали перший список осіб, яким виповнилося понад 70 років.

Також передали список громадян України, яким виповнилося більше 65 років і вони, за наявною інформацією, перебувають у важкому медичному стані, – їх понад 2 тисячі осіб.

“Попередньо російська сторона погодилася дізнатися, де вони перебувають, в якому стані та чому їх утримують. Перший етап – це отримання інформації від росіян, а далі будемо порушувати питання щодо процедури їхнього повернення. Адже якщо їм не висувають звинувачень, то, згідно з Міжнародним гуманітарним правом, РФ їх повинна відпускати. І ми будемо напрацьовувати механізми яким чином повертати наших громадян додому”, – зазначив омбудсман.

Крім того, сторони обговорили питання повернення до України екстрадованих дітей, відновлення документів та багато інших питань.

“Також російська сторона повідомила, що на її території перебувають діти, які хочуть повернутися в Україну. За сприяння омбудсманів двох країн зможемо повертати їх родичам. Проте прізвищ й будь-яких особистих даних дітей не надано”, – розповів Лубінець.

“Тому звертаюся до всіх громадян України: хто розшукує дітей – зверніться до мене! Я складу список батьків та рідних, які можуть забрати дітей. Й далі працюватимемо над їхнім поверненням. Ми домовилися, що я такий запит надсилаю російській стороні, а вони формуватимуть свій список та офіційно звернуться до мене як до омбудсмана України”, – зазначив Дмитро Лубінець.

Він зауважив, що це ключові теми обговорення. Водночас було ще багато інших технічних питань, яким сторони приділили увагу.

Уповноважений також звернув увагу, що 13 січня президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган мав спілкуватися із Путіним, а завтра, за результатами розмови з президентом РФ, розмовлятиме з президентом України Володимиром Зеленським про відкриття гуманітарного коридору, зокрема для обміну пораненими та цивільними.

Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова з турецьким колегою Шерефом Малкочем

“Маленькими, проте впевненими кроками прямуємо на шляху повернення наших громадян додому!” – додав Лубінець.

Передісторія

Зустрічі уповноважених від України й РФ з прав людини Дмитра Лубінця та Тетяни Москалькової відбувалися й раніше, однак переговори 11-13 січня в Анкарі за посередництва Туреччини стали найпродуктивнішими.

Вони пройшли у три раунди. 11 січня з’явилася інформація, що омбудсмени домовилися про обмін 40 полонених.

Після 12 січня Лубінець інформував, що російська сторона вперше прийняла списки українців, які перебувають в полоні з 2014 року. Це 158 громадян України, більша частина з яких — представники кримськотатарського народу. Пропрацювавши списки, РФ має надати інформацію про те, де перебувають і в якому стані зараз “бранці Кремля”. Надалі пройдуть перемовини щодо їхнього повернення.

Також після переговорів Лубінець сповістив, що є випадки, коли наші громадяни і військові, які вважалися загиблими, виявилися живими. 23 таких випадки підтвердила російська сторона.

Читайте також:
З початку війни з України виїхало 14,5 млн біженців, – омбудсмен

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна