Росія зірвала запланований обмін полоненими, – коордштаб

Росія зірвала черговий обмін полоненими, який був запланований на 14 січня.

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

“Сьогодні був запланований черговий обмін полоненими з російською стороною. Проте в останній момент його було скасовано за ініціативи росіян. Про причини такого рішення не складно здогадатися”, – зазначили в КШППВ.

У штабі наголосили, що “Росія активізувала спецоперації, покликані розхитувати суспільні настрої в Україні”, і як інформаційні приводи для такого розхитування використовує, серед іншого, й заходи, організовані в Україні на підтримку військовополонених.

Чергова така акція відбулася 14 січня на майдані Незалежності в Києві, і тепер РФ поширює повідомлення, нібито учасники цього заходу вимагали “припинити бойові дії та почати перемовини з Росією”, а також “звернулися до посольств із вимогою припинити поставки озброєння”.

“Ворог продовжує докладати зусиль, щоби розхитати українське суспільство зсередини, використовуючи для цього горе родин, якого сам же і завдав. Триває жорстока і кривава війна, яку розпочала путінська Росія. І як би не ворог не показував, що йому не шкодять втрати, але вони для нього надзвичайно болючі. Тільки на взятих у полон власних командирів та солдат росіяни згодні міняти наших військових”, – зазначили в Координаційному штабі.

Там також наголосили, що тільки перемога України “зможе визволити всіх полонених, отримати компенсації від Росії за завдану шкоду та захистити майбутні покоління українців від російського імперіалізму на тривалий час”, закликавши “не допомагати ворожій пропаганді несвідомими діями”.

Як повідомило “Суспільне”, вдень 14 січня понад 200 родичів та близьких військовослужбовців і цивільних українців, які потрапили в полон, зібралися на акцію протесту на Софійській площі у Києві. Вони пройшли ходою до майдану Незалежності з вимогою обміняти полонених за схемою “всіх на всіх”.

Раніше в Координаційному штабі попередили, що російські веб-ресурси масово розсилають повідомлення родинам полонених українських захисників із пропозицією заповнити анкету, яка буцімто допоможе знайти полоненого на території РФ чи на окупованих нею територіях України.

“Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими застерігає: під виглядом “допомоги” сім’ям, які розшукують зниклих безвісти, спецслужби Росії проводять збір персональних даних, що у підсумку може зашкодити становищу захисників у полоні і завадить їхньому звільненню”. Та наполегливо рекомендує рідним і близьким українських захисників:

  • ігнорувати будь-які сторонні неофіційні повідомлення;
  • не надавати жодної особистої інформації про своїх родичів підозрілим особам/сайтам/телеграм-каналам;
  • повідомляти про випадки незаконного збору персональних даних у правоохоронні органи.

Читайте також:
Омбудсмени України та РФ домовилися про обмін 40 полонених, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна