Перший суто жіночий обмін: з полону звільнено 108 дівчат, зокрема з “Азовсталі” та з ОРДЛО

доповнено

Між Україною й РФ відбувся обмін полоненими й утримуваними особами. Цього разу звільнені суто українські жінки – 108 осіб.

Про це в понеділок, 17 жовтня, повідомив керівник офісу президента Андрій Єрмак. Він також поширив фото й відео зі звільненими.

“Черговий масштабний обмін полоненими вдалося провести сьогодні. Особливо емоційний та справді особливий – ми звільнили з полону 108 жінок”, – написав він у телеграмі.

“Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні”, – зазначив керівник ОП.

Серед звільнених – 37 евакуйованих із маріупольського заводу “Азовсталь”.

  • 11 офіцерів, 85 – рядових та сержантів.
  • 35 захисниць із ЗСУ, зокрема 32 – з Військово-Морських сил, 12 – із тероборони.
  • Вісім осіб із Нацгвардії, включно з двома з полку “Азов”. Ще п’ять  – із ДССТ (Державної спецслужби транспорту), чотири – із Держприкордонслужби та 12 цивільних.

Серед звільнених були дівчата, незаконно ув’язнені в ОРДЛО, які потрапили в полон ще до широкомасштабного вторгнення, розповів Єрмак.

Фото: тг Андрій Єрмак

“Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за «надто проукраїнську позицію», яка виражалась в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані «шпигунство» та «тероризм».

Це був нервовий обмін. Надто багато деталей і моментів, які могли вплинути на процес, змінити його хід.
При обмінах завжди багато ризиків, які треба прораховувати від моменту підготовки та під час самого процесу”, – зазначив керівник ОП.

За його словами, наразі всі дівчата будуть проходити медичний огляд, та реабілітацію, “будуть обіймати рідних, своїх дітей, відновлюватись”.

Єрмак подякував за чудову роботу Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими і всім причетним.

Відео:

ОНОВЛЕНО

Як заявило міністерство оборони РФ, у результаті обміну в Росію повернулися 110 осіб, серед яких “72 моряки з цивільних суден, яких утримували з лютого 2022 року”.

Раніше ватажок угруповання “ДНП” Денис Пушилін заявляв, що окрім цивільних моряків, Україна під час обміну відпустить 30 військовослужбовців “ДНР”, “ЛНР” та Росії.

Російські пропагандисти також стверджують, що обмін був за принципом “110 на 110”, але дві українські жінки перед обміном нібито “добровільно відмовилися повертатися в Україну, зажадавши залишитися в РФ”.

Нагадаємо, попередній великий обмін полоненими, включно зі звільненням “азовців”, відбувся 21 вересня.

Читайте також:
ЗСУ на Харківщині влаштували засідку і взяли в полон російських військових. ВІДЕО

Україна звільнила з полону ще 20 військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна