Під час придушення протестів у Мінську ОМОНівець зґвалтував демонстранта палицею

 

Під час придушення громадських протестів у Мінську співробітник білоруського ОМОНу (загону міліції особливого призначення) зґвалтував кийком демонстранта, який відмовився розблокувати свій телефон для огляду.

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch про побиття і катування учасників протестів в Білорусі, опублікованій 14 вересня.

У доповіді зазначається, що програміст Алесь був побитий і зґвалтований у міліцейській машині 11 серпня.

“[Омонівці] вимагали розблокувати телефон. Я відмовився. Покликали старшого. Він став погрожувати – “кийок у дупу засуну”. Потім розрізав мені шорти і труси ззаду, хрест-навхрест, крикнув своїм, чи є в кого презерватив… Я лежав на підлозі обличчям донизу, але бачив, як він презерватив натягує на кийок… І він засунув мені палицю в задній прохід… Витягнув, знову почав вимагати пароль. Кулаками і ногами бив: по ребрах, по обличчю, в зуби – два передні зуби покришив”, – розповів 30-річний програміст.

Затриманого відвезли до РУВС Заводського району Мінська і відмовлялися надати лікаря. Чоловікові не дозволили сісти в “швидку”, яка приїхала до іншого затриманого з цукровим діабетом.

“Коли мене випустили в туалет (за кілька годин), дивлюся – там (у промежині) все розпухло, знову лікаря попросив. Знову відмовили”, – розповів Алесь правозахисникам.

“Тільки після його переведення в ізолятор на [вулиці] Окрестіна Алеся оглянув лікар і викликав “швидку”, яка доставила його в мінську лікарню швидкої медичної допомоги. Це було близько 2:00 13 серпня, більш як через 30 годин після заподіяння тяжких тілесних ушкоджень при затриманні”, – ідеться у звіті.

У Human Rights Watch зазначили, що Алесь надав медичні документи і фотографії, які підтверджують гематоми м’яких тканин в області калитки, заднього проходу і лівого ока, черепно-мозкову травму і струс мозку.

У HRW повідомили, що на момент інтерв’ю (через 17 днів після звільнення) у чоловіка досі залишилася гематома навколо ока та щербини на зубах.

Правозахисники наводять багато інших прикладів жорстокого поводження ОМОНу із протестувальниками.

Читайте також:
Європарламент не визнав результати виборів у Білорусі та закликає до санкцій проти Лукашенка

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів, заявивши, що за Лукашенка, який залишається при владі 26 років, буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за опозиціонерку Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви. Згодом Литва визнала її, а не Лукашенка, обраним лідером.

У перші дні протестів силовики застосовували проти демонстрантів світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери спершу використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про трьох загиблих громадян. 22 серпня в Мінську знайшли повішеним ще одного учасника акцій протесту. Число затриманих сягнуло семи тисяч. Надалі протести стали мирними.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво в діалозі з опозицією.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк із 17 серпня. До нього приєднувалися великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки, ЗМІ, театри тощо. Однак згодом режим Лукашенка придушив страйки.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.

16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

На тлі цих виступів Лукашенко щонайменше двічі зідзвонювався з президентом РФ Путіним і говорив про можливу допомогу з боку Росії у протистоянні з опозицією.

На цьому тлі Лукашенко виступав із заявами про нарощення військової активності НАТО біля білоруських кордонів, оголосив про розгортання військ на західному кордоні  та не виключив перетворення Білорусі “на театр військових дій”.

21 серпня люди в Мінську утворили живий ланцюг завдовжки 13 кілометрів, щоб висловити протест проти  дій силовиків і солідарність із постраждалими.

23 серпня відбувся черговий марш протесту, який зібрав десятки тисяч учасників. Силовики перекрили демонстрантам підходи до Президентського палацу.
30 серпня відбувся ще один 200-тисячний опозиційний марш, учасники якого своєрідно привітали диктатора Лукашенка з днем народження.
Марш 6 вересня зібрав, за оцінками, близько 100 тисяч людей. Після нього знову відбулися масові затримання учасників та організаторів.
Під час маршу 13 вересня демонстранти в Мінську ходили в елітне селище Дрозди, де розташована одна з резиденцій Лукашенка та живуть багато високопоставлених чиновників. Біли затримані сотні людей, силовики застосовували світлошумові гранати, а в Бресті – водомети.

14 вересня Лукашенко зустрівся з президентом РФ Путіним у Сочі, подякував за підтримку та домовився про позику на $1,5 млрд.

Читайте також:
“Пропонуємо нові вільні вибори”: Рада ухвалила заяву щодо Білорусі, попри спротив “слуг”. ТЕКСТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна