У Білорусі кількість затриманих під час протестів наближається до 7 тисяч

 

У Білорусі протягом 12 серпня під час мітингів, що відбувалися всій по країні, затримали близько 700 людей, загалом їхня кількість наближається до семи тисяч.

Про це в четвер, 13 серпня, інформує “Радіо Свобода” з посиланням на пресслужбу МВС.

У відомстві заявили, що “заворушення по країні дещо стихли, але рівень агресії щодо правоохоронців залишається високим”.

За офіційною інформацією, протягом 9-13 серпня “через незаконні дії громадян” постраждали 108 омонівців, 28 були госпіталізовані.

Однак про кількість постраждалих громадян відомство не інформує.

Загальна кількість затриманих протестувальників по всій Білорусі наближається до 7000.

Нагадаємо, 13 серпня в трьох містах Білорусі затриманих на мітингах почали відпускати.

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів. У наступні три дні число затриманих досягло шести тисяч.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Загиблим називали Євгена Заічкіна. Але згодом стало відомо, що Заічкін живий.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

На великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики почали застосовувати світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ. З боку протестувальників – сотні поранених. Вони використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.

11 та 12 серпня протести продовжилися у багатьох містах Білорусі.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську від вибуху загинув протестувальник. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту.
12 серпня помер ще один чоловік – 25-річний житель Гомеля Олександр Віхор, затриманий силовиками. За словами матері, він не брав участь у протестах.

Читайте також:
Безсмертний вбачає загрозу континентальної війни в подіях у Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.