“Мерзенна влада вбила мого сина”: в Гомелі після затримання силовиками помер 25-річний чоловік

 

Мешканець білоруського Гомеля, 25-річний Олександр Віхор помер у лікарні, куди його 9 серпня привезли в автозаку.

Як передає “Радіо Свобода” в середу, 12 серпня, тоді авто зі затриманими довгий час перебувало у черзі на сонці.

“Саша був в одному з автозаків. Він не брав участі в акціях. Пішов на побачення з дівчиною. Його спіймали десь у центрі, коли він пересідав в інший транспорт. Він повідомив мені, що його спіймали. І це все. Я шукала його всі ці дні. Мені не дали інформації про нього. Сьогодні мені нарешті сказали, що Саша в морзі”, – розповіла його мама.

За її словами, у Олександра були проблеми з серцем, коли він був у закритому автомобілі, який довго чекав у черзі, йому стало погано.

“Він кричав, просив про допомогу, конвой вважав, що він неадекватний, доставив Сашка до психіатричної лікарні. Там досвідчений лікар зрозумів, що проблема не в психіці. Йому викликали швидку допомогу і доставили до найближчої лікарні – туберкульозної, яка розташована поблизу психіатричної. Там Сашка рятували, але не врятували, бо, як мені сказали, його вже привезли у стані клінічної смерті“, – додає жінка.

Також вона сказала, що навіть не бачила свого сина в морзі.

“Мені відмовились його показувати, я думаю, що його могли жорстоко побити. Я прошу людей, які були з ним у автозаку, коли вони вийдуть із тюрми – нехай вони розкажуть мені правду! Що там сталося з Сашком. Я просто хочу, щоб люди знали, що ця мерзенна влада вбила мого сина”, – сказала вона.

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

На великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – сотні поранених, також зафіксовано  використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську від вибуху загинув протестувальник. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

11 та 12 серпня протести продовжилися у багатьох містах Білорусі.

Читайте також:
У Вітебську голова виборчої дільниці визнав фальсифікації на користь Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна