Євген Заічкін, якого вважали загиблим під час протестів у Білорусі, живий

 

Євген Заічкін, який, за даними ЗМІ, загинув у ході протестів у Мінську, виявився живим.

Як зазначив Євген у коментарі білоруській службі “Радіо Свобода” в понеділок, 10 серпня, він знепритомнів, коли його вивезли з автозака до швидкої допомоги. Тоді, припускає він, і були зроблені фото начебто мертвого чоловіка, які облетіли ЗМІ та поширювалися в соцмережах.

“Фото, напевно, були зроблені в той момент, коли мене з автозаку переносили в швидку допомогу. Мені стало погано в автозаку і я втратив свідомість”, – сказав він.

Євген каже, що він був у білій футболці, порваній під час затримання.

Так, на фото він лежить без футболки, тільки в шортах і червоних кросівках, втім, запевняє, на світлинах добре видно всі його татуювання.

Він також розповів, як відбувалося затримання.

“Це сталося раптово. Ми рушили в бік стели. Зупинився білий мікроавтобус, вийшли 5-6 людей, а може і більше, у чорному одязі з написом ОМОНу. Вони напали на нас і почали штовхати у машину. Коли я побачив, як вони біжать, зрозумів, що за нами. Я став на коліна, простягнув руку, щоб показати, що в мене нічого немає. Але це не зупинило їх “, – каже Яухен.

“Коли затримували, то били дубинками, лікарі наклали чотири шви на губу, сказали, що це струс мозку, але переломів не було. Втратив багато крові. В автозаку був увесь в крові, мені дали трохи вати, але вона висохла, прилипала до мого одягу”.

Євген всю ніч був у лікарні.

Він каже, що вранці прийшов лікар і сказав, що переломів немає, отже, можна йти додому.

Вранці, за його словами, до нього приходив міліціонер – допитував.

Зараз, зі слів Євгена, в нього болить голова та все тіло від синців та гематом.

Читайте також:
“Майдану не буде”: Лукашенко звинувачує “ляльководів” з-за кордону в організації протестів

Як інформувала “Новинарня“, в центрі Мінська після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня відбулися мітинги та сутички противників Олександра Лукашенка з поліцією. Опозиційні виступи пройшли також у багатьох інших містах.

Вранці 10 серпня правозахисники звітували, що число затриманих внаслідок протестів у Білорусі сягає щонайменше 120 осіб.

За даними держаного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на деяких дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9.9%.

Читайте також:
Білоруський цугцванг: чим можуть закінчитися вибори в сусідній країні й чому Україна може отримати ще 1000 км кордону з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна