Протести в Білорусі: понад 120 затриманих, десятки постраждалих

 

У ніч на понеділок у низці міст Білорусі відбулися масові протести громадян, невдоволених результатами президентських виборів, правоохоронці застосували силу.
У Мінську затримали понад 80 людей, загалом у різних містах країни число затриманих сягає щонайменше 120 осіб.

Такі цифри наводить правозахисний центр “Весна”.

Зазначається, що значна частина затриманих у Мінську – спостерігачі на виборчих дільницях.

Силовики застосували проти людей водомети, гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати.

Фото: Радіо Свобода

В ніч виборів протести відбулися ще у восьми містах – Ліді, Барановичах, Бресті, Гродно, Жодіно, Жлобині, Пінську та Кобрині.

О 2-й годині ночі 10 серпня прессекретарка міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова заявила білоруській службі “Радіо Свобода”, що несанкціоновані мітинги “ще не закінчилися”, тому вона не змогла порахувати затриманих. Арешти продовжувались і після цього.

За даними правозахисного центру “Весна”, вже відомо про щонайменше 120 затриманих силовиками учасників протестів у різних частинах Білорусі.

ЗМІ також повідомляють про не менше 50 постраждалих. Кілька людей отримали серйозні травми.

У переліку правозахисників потрапили люди, яких затримували 8, 9 та в ніч на 10 серпня.

Як інформувала “Новинарня“, в центрі Мінська після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня відбулися мітинги та сутички противників Олександра Лукашенка з поліцією. Опозиційні виступи пройшли також у багатьох інших містах.

За даними держаного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на деяких дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Читайте також:
Білоруський цугцванг: чим можуть закінчитися вибори в сусідній країні й чому Україна може отримати ще 1000 км кордону з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна