Сутички в центрі Мінська: білоруси вийшли захищати свій вибір

 

У центрі Мінська після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня відбулися сутички противників Олександра Лукашенка з поліцією, десятки людей затримані.

Про повідомляє Білоруська служба “Радіо Свобода”.

Протестувальники заявляють, що влада фальсифікує результати голосування.

Видання Tut.by передає, що біля Стели на проспекті Переможців зібралася більш як тисяча людей. Силовики почали відтісняти їх із проїжджої частини.

ОМОНівці застосовують світлошумові гранати й сльозогінний газ.
Водночас у бік правоохоронців полетів фаєр.

“Наша нива” розповіла, що світлошумова граната вдарила одного протестувальника в груди, його забрала “швидка допомога”.

Під час сутичок побили журналіста Associated Press Мстислава Чернова. Його також забрала “швидка”.

Канал “Белсат” оприлюднив відео, на якому автозак на швидкості збив мітингаря.

У центр білоруської столиці стягнуті тисячі силовиків, під’їзди до центру перекриті. У Мінську з перебоями працює інтернет.

Мітинги проти Лукашенка відбуваються в багатьох містах Білорусі.

За даними держаного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).

Водночас у штабі Світлани Тіхановської заявили про перемогу щонайменше на трьох дільницях у Мінську, інформує “Інтерфакс”.

“У Мінську на дільниці №51 Жовтневого району за Лукашенка – 394, за Тихановську – 1226. Дільниця №70 Первомайського району: за Лукашенка – 686, за Тихановську – 1023. Дільниця №37 Первомайського району: за Лукашенка – 297, за Тихановську – 848”, – прокоментувала представник штабу Тіхановської Ольга Ковалькова.

На закордонних виборчих дільницях насправді перемагає Тихановська, повідомили “Радіо Свобода” організатори альтернативного екзит-полу.
За підсумками опитування 8 тисяч людей на 21 виборчій дільниці, Тіхановська набрала 81,57% голосів. 9,42% респондентів відмовилися дати відповідь. 5,89% заявили, що проголосували за Лукашенка.

Нагадаємо, 9 серпня стало відомо, нібито на виборах президента Білорусі достроково проголосували майже 42% виборців

Читайте також:
Білоруський цугцванг: чим можуть закінчитися вибори в сусідній країні й чому Україна може отримати ще 1000 км кордону з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.