Литва надала Тіхановській житло та охорону. Президент не вірить, що відео вона записувала добровільно

 

Кандидатці у президенти Білорусі Світлані Тіхановській, яка прибула в Литву 11 серпня вранці, виділили житло і охорону.

Про це розповів глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс у вівторок, 11 серпня, передає видання Delfi.

За словами Лінкявічюса, Тихановська перебуває в безпеці разом зі своїми дітьми.

Він зазначив, що кандидатка приїхала до країни після тиску з боку влади Білорусі, а посадові особи цієї країни “не перешкоджали від’їзду, навіть допомогли”.

“У неї не було особливого вибору, тільки покинути країну”, – сказав Лінкявічюс.

Він розповів, що у Тихановської була національна литовська віза, а її діти приїхали в Литву ще раніше.

“У неї була національна віза Литви, це означає, що вона може перебувати в Литві протягом року без обмежень, і, мабуть, це визначило її вибір виїхати до Литви”, – сказав міністр.

За його словами, Тихановська перебуває в наданому державою житлі. Їй також надано охорону.

“Їй надано місце, з відома уряду, у неї статус гості, як я згадував, у неї є віза”, – сказав міністр.

За словами Лінкявічюса, в Литву також приїхала глава штабу Тихановської Марія Мороз, її діти теж в Литві.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що відеозапис Тіхановської, який з’явився у вівторок, було зроблено під тиском.

“Жодна людина при здоровому глузді не повірить, що відео Тихановська записала добровільно. Це лише ще один доказ того, які методи використовують, щоб зламати людину і дух народу. Ми протягом останніх декількох тижнів спостерігали ці спроби”, – написав він на сторінці у фейсбуці, допис цитує видання Delfi.

Глава Литви підкреслив, що зараз Тихановській слід оговтатися від пережитого шоку і фізичних випробувань.

“Литва завжди буде надавати притулок силам, налаштованим на побудову свободи і демократії. Сьогодні я буду обговорювати цю ситуацію і останні події в Білорусі з президентом Єропейської Ради Шарлем Мішелем”, – додав він.

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з поліцією.
Після першого вечора протестів в МВС РБ заявили про понад три тисячі затриманих внаслідок протестів.

Тоді з’явилася інформація про першого загиблого з боку демонстрантів (чи то через збиття автозаком, чи внаслідок побиття). Але згодом стало відомо, що Євген Заічкін живий.

За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик нібито здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська (6,8%).
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.

Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів.

Того ж дня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціюють загальнонаціональний страйк.

Увечері 10 серпня протестні акції відновилися. У Мінську противники Лукашенка збиралися великими групами біля станцій метро. Їх жорстоко била й затримувала міліція.
Силовики застосовують світлошумові гранати. З боку протестувальників – десятки поранених і також зафіксовано перше використання “коктейлю Молотова” та спрямованих салютних установок. Учасники протесту будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.

За повідомленням міністерства внутрішніх справ Білорусі, ввечері 10 серпня у Мінську загинув учасник акції протесту. Це перший офіційно підтверджений випадок загибелі учасників післявиборчого протесту проти фальсифікації виборів президента, що супроводжується вуличними сутичками.

Читайте також:
“Не быць скотам”: чи переростуть народні протести в Білорусі у справжню революцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна