МВС Білорусі повідомило про третього загиблого: нібито потрапив під машину під час протестів

 

Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило про третього загиблого учасника акцій протесту.

Як заявила речниця МВС Ольга Чемоданова, 19-річний хлопець загинув, потрапивши під машину, пише “Укрінформ“.

За словами Чемоданової, 16 серпня близько 3:20 ночі “на Партизанському проспекті в Мінську водій “Рено” скоїв наїзд на 19-річного пішохода, який, за попередньою інформацією, перебував на проїжджій частині. Від отриманих травм пішохід помер на місці ДТП”.

Речниця МВС заявила, що хлопець “був учасником масових заходів, які проходять в Мінську останніми днями”. Вона також стверджує, що безпосередньо перед наїздом водій іншого авто, “Фольксвагена”, попередив пішохода про небезпеку, попросивши відійти з дороги на тротуар, але молодий чоловік не прислухався до поради – і через деякий час потрапив під колеса “Рено”.

Натомість білоруська служба “Радіо Свобода” повідомляє, що 16 серпня о 3:20 ночі протестів уже не було, і на той час у Мінську не повідомлялося про жодні масові акції.

Як пише “Наша нива“, загиблого, про якого йдеться, звали Артем Паруков. Він був активним фанатом мінського “Динамо”. Як запевняють друзі Артема по фанатському руху, смерть хлопця ніяк не пов’язана з протестами – він переходив дорогу в неналежному місці.

Родичі Парукова розповіли “Єврорадіо“, що не знають, чи брав він участь у масових акціях того дня, але у версію міліції не вірять.

“На той момент Артем не брав участі ні в чому, він просто пішов додому. Але чомусь – і ми не розуміємо, чому – йому знадобилося перебігти з того боку вулиці, де розташований наш будинок, на інший бік. Пішохідний перехід зовсім поруч – чому він не пішов по ньому? Ми вважаємо, що він потрапив під машину, намагаючись від когось утекти”, – каже двоюрідна сестра Парукова.

Раніше білоруські правозахисники громадського об’єднання “Зьвяно” повідомили про щонайменше п’ятьох загиблих під час протестів у Білорусі.

При цьому влада на той час підтверджувала загибель лише однієї особи – 34-річного Олександра Тарайковського, ствержуючи, що він загинув від вибуху пристрою, який тримав у руках. Проте агенція Associated Press опублікувала відео, на якому видно, що вибуху не було й Олександра застрелили силовики.

Згодом в МВС визнали загибель Олександра Вихора з Гомеля.

Як повідомила голова правління ГО “Зьвяно” Тетяна Гацюра-Яворська, 25-річному Вихору, який помер невдовзі після затримання, відмовили у наданні медичної допомоги. Розслідування з цього приводу не проводилося (як і щодо загибелі Тарайковського),  судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті проводити відмовилися.

Імен іще трьох загиблих, про яких відомо правозахисникам, наразі не називають.

Читайте також:
Лукашенко нагородив білоруських силовиків медалями “за бездоганну службу”

Нагадаємо, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах  почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

Під час акцій протесту силовики застосовували світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про двох загиблих громадян. Число затриманих сягнуло семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів). Тоді в Мінську біля будівлі уряду зібралися кілька тисяч людей.

Надалі протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.
16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

Станом на ранок 18 серпня доля трьох десятків білорусів, затриманих під час мітингів, залишалася невідомою.

Читайте також:
Сейм Литви закликав не визнавати Лукашенка президентом Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.