Президенти чотирьох європейських держав висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво

 

Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі у спільній заяві в четвер висунули вимоги білоруському президенту Лукашенку, виконання яких дозволить уникнути міжнародної ізоляції.

Заява розміщена на сайтах президентів чотирьох країн надвечір у четвер, 13 серпня.

“Ми, президенти Литви, Польщі, Латвії та Естонії як регіональні сусіди Білорусі, члени НАТО і ЄС, хочемо, щоб Білорусь була стабільною, демократичною, незалежною і процвітаючою країною”, – йдеться у зверненні, яке цитує “Європейська правда”.

Тому вони закликали Лукашенка виконати три пункти:

  • деескалація ситуації і негайне припинення застосування сили проти білоруського народу;
  • терміново звільнити всіх затриманих учасників протесту, припинити подальше переслідування;
  • негайно розпочати діалог з білоруським народом, організувавши круглий стіл з національного примирення за участю представників уряду та громадянського суспільства.

“Слухайте голос своїх громадян і дозвольте їм говорити вільно… Це стало б відповідним кроком до початку справжнього національного діалогу. Ми твердо віримо, що діалог – це завжди кращий шлях для просування соціального розвитку, обговорення реформ і майбутнього вашої країни”, – сказано в заяві.

За словами президентів, якщо білоруська влада виконає ці вимоги, двері для співпраці з міжнародним співтовариством залишаться відкритими.

“Ізоляція – це не шлях до процвітання і розвитку будь-якої нації. Ми готові запропонувати свої посередницькі зусилля для досягнення мирного врегулювання в Білорусі і зміцнення незалежності і суверенітету вашої країни”, – зазначається у заяві.

Варто зазначити, що ці вимоги містяться у плані з трьох пунктів для врегулювання ситуації в Білорусі, який напередодні оприлюднив президент Литви Гітанас Науседа.

Читайте також:
Наприкінці серпня ЄС може ввести санкції проти Білорусі, – Reuters

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на президентських виборах 9 серпня в Мінську та інших містах Білорусі почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська.

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але під тиском виїхала до Литви.

Силовики застосовують світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому б’ють громадян кийками. З боку протестувальників – сотні поранених. Опозиціонери використовують “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будують барикади й намагаються відбивати в міліції затриманих.
Відомо вже про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі підприємства, ринки тощо.

Читайте також:
У Білорусі кількість затриманих під час протестів наближається до 7 тисяч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна